Het aantak bomen bestaat uit maar liefst 47 oude rassen.
Het aantak bomen bestaat uit maar liefst 47 oude rassen.

Cursus in boomgaard De Witte Hoeve: "Snoeien hoogstamfruitbomen is vak apart"

Ruurlo - Gewapend met snoeischaren en -zagen trokken zaterdag 28 februari twaalf cursisten de boomgaard van woonboerderij De Witte Hoeve in. "Snoeien is een vak apart en dat leert men niet uit een boek. Dat moet je gewoon doen." Dat was het motto van pomoloog Marcel Tross uit Neede tijden de workshop 'Snoeien van hoogstam fruitbomen' die door Marc Citroen en Linda Croes op hun landgoed De Witte Hoeve aan de Haarweg was georganiseerd.

"Het is veel belangrijker om iemand met ervaring uit te nodigen om enkele uurtjes te helpen dan urenlang in boeken te snuffelen", zo was de ervaring van de twaalf cursisten aan het slot van de workshop. Gouden stelregel is dat in de kruin van de boom voldoende zonlicht moet vallen zodat er in het voorjaar sterke bloembotten kunnen worden gevormd. Er bestaat immers een levensgroot verschil tussen goed gesnoeide en niet of slecht gesnoeide fruitbomen met betrekking tot vruchtkwaliteit en ziektegevoeligheid. "Bij de meeste fruitbomen ontstaan de vruchten uit bloemknoppen, ook wel botten genoemd.
De vruchten staan vooral op de korte twijgjes, de zogenaamde kortloten en minder op de langloten. Veel kortloten op de boom betekent veel en klein fruit tenzij we uitdunnen in de lente. Langloten zijn onvruchtbare twijgen en een groot aantal ervan is natuurlijk niet wenselijk", zo liet Marcel Tross de cursisten weten toen hij op het erf van buurman Reukes enkele oude appelbomen snoeide.

Pomoloog
Ook hield Marcel Tross voor dat de stand van de takken voor de vruchtproductie van belang zijn. "Verticale takken groeien veel en bloeien weinig. Bij horizontale is het net omgekeerd." Na een oproep voor de workshop werden Citroen en Croes overvallen door de belangstelling. "We hadden wel drie sessies kunnen organiseren. Een kleine dertig belangstellenden meldden zich", aldus het tweetal dat enkele jaren geleden op de Witte Hoeve neerstreken.
Met de aanplant eind vorig jaar van maar liefst zeventig jonge appelbomen verrijst er over enkele jaren een unieke 'boomgaard' rondom de woonboerderij. Het arsenaal aan bomen bestaat namelijk uit maar liefst 47 verschillende oude rassen.

't Olde ras
Die heeft Cent samengesteld in samenwerking met Stichting 't Olde ras uit Doesburg, een museum en museumtuin van 'Stichting Behoud en Bevordering Fruitcultuur'. De stichting verzamelt oude, bijzondere en nieuwe fruitrassen, plant die aan in haar museumtuin die uit ruim 1500 verschillende fruitrassen in alle soorten fruit bestaat welke in Nederland buiten gedijen.
De aanplant rondom De Witte Hoeve bestaat ook uit enkele typische Achterhoekse/Oost-Nederlandse appelrassen zoals Snijden Hempje, Hermien van Eibergen, Present van Engeland, Yellow Transperent en Prinses Noble.

Oproep
Als de appelbomen voor een jaar of vier echt volop vrucht beginnen te dragen willen Citroen en Croes de boomgaard op gezette tijden openstellen voor publiek evenals hun moestuin en de nog aan te leggen kruiden- en vlindertuin. Voor die laatste initiatieven zoeken beiden nog vrijwilligers. Aanmelden kan via tel. 0573 459683 of info@landgoedewittehoeve.nl.