Afbeelding

Themapagina's 70 jaar bevrijding Ruurlo

Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo biedt de lezer van Contact Ruurlo in de komende weken een diversiteit aan verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van ons dorp.

Wij willen bijdragen aan de instandhouding van de herinnering aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van ons dorp. De verhalen zijn opgesteld in het verleden aan de hand van herinneringen van personen. Dit brengt met zich mee dat elk verhaal een interpretatie van de gebeurtenis is waarover verschil van mening kan bestaan. Elk verhaal heeft altijd meerdere kanten. Het is niet onze bedoeling om aan waarheidsvinding te doen maar om de naoorlogse generaties inzicht te geven in het Ruurlose leven van 1940 - 1945. De commissie heeft de inhoud van de pagina's met groots mogelijk zorg samengesteld in samenwerking met diverse mensen en hoopt dat u als lezer de interessante artikelen zal waarderen.

Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo


Diverse activiteiten in kader van

zeventig jaar bevrijding

Ruurlo werd op 1 april bevrijd door de Canadezen en de Engelsen. Vanaf de Batsdijk/Stapeldijk werd er op 31 maart flinke strijd geleverd met de bezetters in het kasteel en in de vroege ochtend van 1 april was het zover: Ruurlo eindelijk bevrijd van de Duitsers.

Stichting 4- 5 mei Commissie Ruurlo verzorgt rond de 'Reurlse Bevrijdingsdag' verschillende activiteiten. Uiteraard zal op 1 april het jaarlijkse Bevrijdingsconcert gehouden worden. Dit jaar zullen het Jaben Fear Quartet, Amazing, meidenkoor @Seven, kinderkoor Sing a Song en muziekvereniging Sophia's Lust hun medewerking verlenen in 't Kulturhus. Van dinsdag 31 maart tot en met vrijdag 3 april zal de commissie in samenwerking met de Historische vereniging Old Reurle en het Achterhoeks Oorlogsmuseum 1940-1945 uit Hengelo (G) een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Ruurlo verzorgen. Deze is te bezichtigen aan het Kerkplein in het pand van woningcorporatie ProWonen naast het VVV kantoor. De tentoonstelling heeft als titel: 'Ruurlo 70 jaar bevrijd; 70 voorwerpen uit de bezettingsperiode'. Aan de hand van zeventig voorwerpen, authentieke documenten, foto's en ooggetuigenverslagen krijgt u een beeld van het leven tijdens deze periode in Ruurlo. Donderdagmorgen 2 april zal Keep them Rolling een bezoek brengen aan Ruurlo. Dit rijdende museum heeft in het verleden vaker een bezoek gebracht aan Ruurlo en maakt met haar voertuigen indruk op haar toeschouwers. De verwachting is dat zij rond 10.30 uur Ruurlo aan doen en een korte stop maken om onder andere een krans te leggen bij het oorlogsmonument op 't Rikkelder. De Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo nodigt u uit om de verschillende activiteiten te bezoeken.


Bevrijdingsgedichten Ruurlose kinderen

Het thema van het feest rond de Nationale Bevrijding is 'Vrijheid geef je door'. Speciaal voor 2015 heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei er voor gekozen om het accent te leggen op 'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst'.

Als plaatselijke Stichting Commissie 4 - 5 mei Ruurlo willen wij hier onze bijdrage aan leveren. Het is aan iedereen in onze samenleving om er voor te zorgen dat ons dorp leefbaar is en iedereen zich in ons midden thuis mag voelen. Het gevoel van vrijheid en mogen zijn wie je bent is hierbij het uitgangspunt. Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend, dit herdenken wij jaarlijks en het is goed om je hier bewust van te zijn. Geniet van de privileges die vrijheid met zich meebrengt en sta stil bij het feit dat dit nog steeds niet voor iedereen in Nederland en op de wereld vanzelfsprekend is.
Om deze gedachte over te brengen op de Ruurlose schooljeugd hebben wij de leerlingen van groep zeven en acht van de vier basisscholen gevraagd om over vrijheid na te denken en om deze gedachten te verwoorden in een gedicht over vrijheid. Zij zijn immers onze toekomst en zij zullen met elkaar deze verworven vrijheid moeten koesteren. In deze rubriek tonen wij in de weken rond de bevrijding van Ruurlo enkele van deze mooie gedichten. Zoals gezegd gemaakt door onze eigen kinderen. Helaas kunnen wij van de vele inzendingen maar een aantal gedichten plaatsen in deze rubriek. Alle gedichten zijn te bewonderen tijdens de tentoonstelling 'Ruurlo 70 jaar bevrijd; 70 voorwerpen uit de bezettingsperiode' te zien in het pand van woningcorporatie ProWonen aan het Kerkplein.

Stichting Commissie 4 - 5 mei Ruurlo

Vrijheid,
Vrijheid is heel belangrijk,
Ook al ben je niet rijk.
als je vrijheid hebt,
voel je je een vogel zo vrij.
En ben je heel erg blij.

Gijs Wezinkhof
OBS De Driesprong
Groep 8

70 jaar vrijheid

Oorlog, ja oorlog daartegen zeg ik nee.
Joden, zigeuners en homo's telden niet mee.
Maar ik vind iedereen is gelijk en mag geloven wat hij wil.
Het verzet deed wat het kon.
Toch duurde het lang voordat het won.
Oorlog, ja oorlog daartegen zeg ik nee.

Nila Lindenschot
Kerst Zwart School
Groep 8a


Paniek op Eerste Paasdag

De zaterdag voor Pasen in 1945 had de toen 22-jarige Marie Jansen-Eijkelkamp, hulp in de huishouding, al vroeg twee broden gebakken met het meel dat Teunissen geruild had met een boer. Ze had ze net in de kelder gelegd toen er een boer uit Zieuwent langskwam en riep dat 'ze in Mariënvelde waren'.

"Toen zagen en hoorden we het ook. We keken vanuit de erker recht in de lopen van de tanks. Wij naar de kelder want we waren bang dat er geschoten zou worden. Later hoorden we dat het maar vijf tanks waren geweest die door de Dorpsstraat reden in de richting van Borculo. Toen was het voorbij. Uit alle hoeken en gaten kwamen de Duitsers en NSB-ers weer tevoorschijn. En later toen de Duitsers zich hergegroepeerd hadden zette ze geschut op bij Dr. Naaf in de Dorpsstraat en bij Avenarius". Die nacht werd er enorm geschoten. En toen het weer stil was ben ik uit de kelder gekropen. Ik zag allemaal soldaten. Heel stilletjes gingen ze de straat door, keken in alle hoeken en gaten. Het waren de Canadezen. Ik riep naar beneden: 'Ze bunt 'r'. Om vijf uur 's ochtends gingen we naar buiten. We zagen dat Duitsers en NSB-ers krijgsgevangen werden gemaakt. Tanks, soms drie rijen dik, reden door de Dorpsstraat. Er bleef geen klinker meer liggen. Hier en daar kwamen Oranjevlaggen tevoorschijn. Het was feest. Paasdag, elkaar feliciteren op straat, wat een vreugde. De bevrijding, eindelijk."

Uit het dagboek van Marie Jansen-Eijkelkamp