Laurens Snijders toont een aantal types van Big Green Egg.
Laurens Snijders toont een aantal types van Big Green Egg. Foto: Mark Ebbers

De kooktoestellen van Big Green Egg passen in de trend dat ook in Nederland het buiten koken steeds meer aandacht krijgt

Speciaalzaak Zeiler is sinds kort premium dealer van Big Green Egg

Lichtenvoorde - Speciaalzaak Zeiler, in het hart van Lichtenvoorde, is sinds kort premium dealer van Big Green Egg. Big Green Egg is een Amerikaans merk van keramische kooktoestellen en accessoires. Het is geïnspireerd op het zogenaamde kamado-koken uit het Verre Oosten. Maar nu dus ook beschikbaar in het Dichtbije Oosten, de Achterhoek.

Het premium dealerschap houdt in dat een groot deel van de collectie van het merk op voorraad is. Naast Big Green Egg blijft Zeiler ook premium dealer van het gerenommeerde barbecuemerk Weber.
Laurens Snijders van Zeiler is erg verguld als dealer van Big Green Egg: "Je kunt er veel meer mee dan alleen barbecueën. Het is te zien als een buitenkeuken, alle gerechten zijn erop te maken." Personeel van Zeiler heeft inmiddels, bij toprestaurant De Librije in Zwolle, training gehad in het werken met Big Green Egg. Zo zijn de Zeiler-mensen op hun beurt klaar voor het geven van demo's en workshops Big Green Egg.

"Meer dan handleiding meegeven"
Deze workshops zullen dit voorjaar worden georganiseerd, de exacte data worden zo spoedig mogelijk bekendgemaakt. "We willen meer doen dan de mensen met het product alleen een schriftelijke handleiding meegeven." Deze werkwijze is niet iets nieuws, dat pas bij de kooktoestellen van Big Green Egg wordt geïntroduceerd. Bij Zeiler worden al jaren diverse workshops en trainingen gegeven. Die voorzien volgens Laurens duidelijk in een behoefte: "Ze zijn altijd snel vol. We maken de groepen niet te groot, meestal rond de 6 personen." De workshops kunnen merkgebonden zijn, maar ook over een bepaald onderwerp gaan, zoals broodbakken of snijtechnieken. "En veilig werken is natuurlijk ook belangrijk. Naast voor het gebruik hebben we in de workshops aandacht voor het onderhoud van materialen."
Dinja, een van de medewerkers van Zeiler is van huis uit kok. Laurens: "Zij heeft gekookt op hoog niveau en geeft zelf kookworkshops. Bij de workshops die zij voor ons geeft gaat het vooral om de materialen die bij het koken gebruikt worden."

Steeds meer buiten koken
De kooktoestellen van Big Green Egg passen volgens Laurens in de trend dat ook in Nederland het buiten koken steeds meer aandacht krijgt. "Het is veel meer dan alleen barbecueën en niet alleen met een feestje of als er visite is. In Scandinavische landen gebeurt het het hele jaar door, ondanks het klimaat. Tegen de kou kun je je aankleden en de apparatuur van Big Green Egg is goed isolerend en koudebestendig. In die landen hebben ze natuurlijk vaak ook enorme veranda's, maar ook bij Nederlandse huizen zie je deze steeds vaker verschijnen. De tuin wordt steeds meer geïntegreerd in het huis en daarmee ook het buiten koken." Zeiler heeft bij het merk momenteel een interessante actie lopen: bij aanschaf van een toestel van Big Green Egg mag de klant voor 10% van de aanschafwaarde accessoires uitzoeken.

In de vernieuwde tuinmeubelafdeling van Zeiler valt op dat er naast antraciet en natuurlijke kleuren steeds meer felle kleuren opduiken. Toch worden de basismeubels vaak nog in rustige kleuren gekocht. "Dat is goed met alles te combineren," zegt Laurens. "De kleurige accenten worden dan aangebracht met bijvoorbeeld kussens of parasols."

Specialist gedekte tafel
Zeiler blijft zich afficheren als een speciaalzaak op het gebied van koken en de gedekte tafel. Serviezen, bestek, keukenmachines, pannen en tafelaankleding van de bekende merken zijn in uitgebreide mate aanwezig. Laurens: "De gedekte tafel, met aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit, daar gaan wij voor. Bewustwording ook op het gebied van voeding. Denk bijvoorbeeld aan de slowjuicers, waarmee verse en gezonde dranken worden gemaakt." Ook over die slowjuicers geeft Zeiler regelmatig workshops, zo ook op 6 mei tijdens de Ladies Night.

Zie advertentie elders in deze uitgave.

Afbeelding