Bas Brinkerink overhandigd bij de Blikmansweide de voorzittershamer aan Ineke Nijen Es.
Bas Brinkerink overhandigd bij de Blikmansweide de voorzittershamer aan Ineke Nijen Es. Foto: Jan Hendriksen

Bas Brinkerink: "Het zijn ook de kleine dingen
waaraan ik ontzettend veel plezier heb beleefd"

Ruurlo - "We moeten als bestuur onze leden als consument zien. Met die gedachte heb ik me in de afgelopen negen jaar als voorzitter van Oranjevereniging Ruurlo ingezet. En dan is de 'verhuizing' van de Septemberfeesten van de Wildenborchseweg naar de Blikmansweide aan de Vordenseweg in 2011 één van de meest ingrijpendste veranderingen in die negen jaar geweest. De grootste impact was natuurlijk de 'horecaverhuizing' vanuit het centrum naar de Blikmansweide in 2012. In constructieve samenspraak met Stichting De Weide hebben we voor de Septemberfeesten een perfecte vorm gecreëerd. Daar moeten we als Ruurloërs trots op zijn."

Met deze woorden nam Bas Brinkerink (53) vorige week tijdens de algemene ledenvergadering na negen jaar als voorzitter afscheid van het bestuur van Oranjevereniging Ruurlo. Enkele andere 'hoogtepunten' uit zijn bestuursperiode waren de ledenwerfactie en de bestuurlijke vernieuwing die zijn intrede deden. "De ledenwerfactie leverde ons in 2008 achthonderd nieuwe leden op. We gingen van 2500 naar 3300 leden toe. We zijn daarmee een van de grootste Oranjeverenigingen in Nederland. En de nieuwe bestuursstructuur met duidelijk meer verantwoordelijkheid voor de commissies wierp ook zijn vruchten af." Ook aan de vijftigste editie van de Septemberfeesten in 2012 bewaard de geboren en getogen Ruurloër dierbare herinneringen. Brinkerink: "De tentoonstelling en de jubileumkrant die we in samenwerking met Historische Vereniging Old Reurle realiseerden waren mooie 'projecten'. We hebben er veel tijd en energie in geïnvesteerd. Maar dat was meer dan de moeite waard. Mijn herinneringen gingen toen vooral uit naar mijn kinder- en jeugdjaren toen ik het Septemberfeest ook meevierde tijdens de allegorische optocht en als deelnemer aan de Interdorpsspelen die toen ook op de Blikmansweide plaatsvonden." Ook de financiële slag die Oranjevereniging Ruurlo van de gemeente Berkelland won gaf Brinkerink voldoening. "Via de commissie bezwaarschriften kregen we het voor elkaar dat de jaarlijkse subsidie niet in zijn geheel direct werd ingetrokken maar trendmatig werd verlaagd." Maar het zijn ook de 'kleine dingen' die hem dierbaar zijn. Zoals de intense blijdschap van de winnaars van de allegorische optocht, de interdorpsspelen of van de nieuwe koning en koningin." Mag de organisatorische zwaartekracht van Oranjevereniging Ruurlo tijdens de Septemberfeesten liggen. Ook hecht Brinkerink veel waarde aan de viering van wat nu Koningsdag is en tot 2012 Koninginnedag. "Het feestprogramma mag in Ruurlo dan wat bescheiden zijn. Aan het heffen van het glas met de bewoners van woonzorgcentrum De Bundeling en De Garven hecht ik veel waarde. Evenals aan het Oranjeconcert in samenwerking met KunstKring Ruurlo." Bas Brinkerink refereerde tijdens zijn afscheid aan de impact die de aanslag in 2009 tijdens Koninginnedag op het Koninklijk Huis in Apeldoorn op hem en het bestuur maakte. "Toen dat nieuws Ruurlo binnenzijpelde hebben we in samenspraak met burgemeester Hein Bloemen direct alle activiteiten stil gelegd."

Stichting Kermis Ruurlo
Dit jaar stort Brinkerink samen met zijn gezin zich volledig in de Septemberfeesten. "Daarvoor is in de afgelopen jaren behoudens enkele kleine momenten geen ruimte geweest." Zijdelings blijft Brinkerink als penningmeester van Stichting Kermis Ruurlo wel betrokken bij Koningsdag en de Septemberfeesten. De vraag of de stichting de kermisactiviteiten tijdens de Septemberfeesten ook niet naar de Blikmansweide wil gaan verhuizen blijft door hem onbeantwoord.

Nieuwe voorzitster
Ineke Nijen Es (44) volgt Bas Brinkerink op als voorzitster. "Ik kom in een gespreid bed terecht en vindt het een eer dat ik voor deze functie ben gevraagd. Er liggen strakke draaiboeken en ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de organisatie van de activiteiten die de Oranjevereniging ontplooid." Nijen Es is de eerste vrouwelijke voorzitster van de dit jaar 70-jaar bestaande Oranjevereniging Ruurlo. Naast Bas Brinkerink nam ook Peter Weenk afscheid van het bestuur. Zijn plaats wordt ingenomen door Klaas Wierda.