Maurits Nibbering onthulde een schilderij van componist Moessorgski.
Maurits Nibbering onthulde een schilderij van componist Moessorgski. Foto: Liesbeth Oukes

Bijzonder lustrumevenement het 20-jarig jubileum van de KunstKring Ruurlo

Exclusieve expositie en prachtig concert

Ruurlo – In het Kulturhus stond zondag 29 maart een bijzonder lustrumevenement op het programma: het 20-jarig jubileum van de KunstKring Ruurlo. Dit wordt gevierd met de expositie 'De Verbeelding' van beeldend kunstenaars uit Ruurlo en omgeving die zich lieten inspireren door het meesterwerk 'de schilderijen van een tentoonstelling' van componist Modest Moessorgski. Op deze feestmiddag werd de expositie officieel geopend en voerde het Hexagon Ensemble dit werk uit.

Barbara Bodegom, voorzitter van de KunstKring Ruurlo heette iedereen hartelijk welkom. "We hebben vandaag een unieke dag. We hebben een tentoonstelling met een concert samen. Dat hebben wij nog niet zo gedaan," vertelt ze enthousiast. De muziekwerkgroep, expositiewerkgroep, het bestuur, de catering, de kunstenaars en het publiek bedankten elkaar op Oosterse wijze, door middel van een kleine buiging. Wethouder van de gemeente Berkelland Patricia Hoytink-Roubos feliciteerde namens het college van B en W van Berkelland het bestuur en de leden van de KunstKring Ruurlo met hun vierde lustrum. "Het doel van de KunstKring Ruurlo is om kunst dichterbij de inwoners en de bezoekers in de regio te brengen. Ik denk dat ze daar zeer goed in slagen." Vrijwilligers zijn van enorm maatschappelijk belang, anders zou ook een expositie als deze niet haalbaar zijn. "Ik wil dan ook een groot woord van dank uitspreken voor alle vrijwilligers die hieraan bijgedragen hebben. Graag een applaus."
Maurits Nibbering, voorzitter van Cultuurzomer Achterhoek en bestuurslid van het Prins Bernhard Fonds gaf een uitleg over wat kunst betekent voor een gemeenschap, een buurt. "Het is heel belangrijk om te weten dat iets van jezelf is, dat het Kulturhus van de gemeenschap is. Het wordt gewaardeerd. Dat geldt voor de kunsten in het algemeen," legt hij het belang van kunst uit. Al honderden jaren worden muziek, schilderkunst en beeldhouwwerk gecombineerd.
Na een korte inleiding over de componist van deze middag, Moessorgski en de toegankelijkheid van zijn klassieke muziek voor jong en oud, onthulde Maurits Nibbering een prachtig schilderij van deze componist waarmee hij de tentoonstelling 'De Verbeelding' opende. Deze expositie duurt tot en met 28 mei 2015.

Het Hexagon Ensemble is een ensemble voor kamermuziek dat uit vijf blazers en een pianist bestaat. Het ensemble bestaat dit jaar 25 jaar en zij vierden hun jubileum onder andere met de expositie en het concert deze middag. Het programma na de pauze was voor de KunstKring Ruurlo een hoogtepunt. Het muziekstuk 'de schilderijen van een tentoonstelling' van Modest Moessorgski is oorspronkelijk voor piano solo geschreven. De componist schreef het werk na een bezoek aan een tentoonstelling van kunstschilder Viktor Hartmann. Kees Olthuis maakte het arrangement voor het Hexagon ensemble. Het bestaat uit 16 stukken: naast verschillende Promenades, komen onder andere Gnomus, het Ballet van de kuikens in de dop, de Catacombae, de Hut op kippenpoten en De grote poort van Kiev in het voetlicht.
Voor het lustrum van de KunstKring Ruurlo gingen (amateur)kunstenaar juist aan het werk om geïnspireerd door dit muziekstuk weer een kunstwerk te maken. Een deel van de maar liefst 70 werken konden in de tentoonstelling en tijdens het concert op scherm worden bekeken.

Hexagon Ensemble voert ‘de schilderijen van een tentoonstelling’ van Moessorgski uit.