Janny Wassink en Patricia Harderwijk-Peters staken het paasvuur aan.
Janny Wassink en Patricia Harderwijk-Peters staken het paasvuur aan.

Paasvuur De Bruil en Omstreken behoort tot de grootste 'baokes' van de regio

Ruurlo - Ze gingen Eerste Paasdag bij het invallen van de duisternis met tientallen in de regio gelijktijdig in de hens. Veelal onder grote publieke belangstelling zoals die in de buurtschappen De Bruil en Brouwershoek. Maar ook diverse particulieren 'stookten' naar goede traditie hun eigen 'Paasvuurtje'.

Een van de verreweg grootste 'Paosboaken' in de regio was die van De Bruil aan de Zelhemseweg Ruurlo. Naar schatting van de 'vuurwachters' Maik Hendriksen, Jan Vruggink, Roel Lageschaar en Appie Hendriksen van de organiserende buurtvereniging De Bruil en Omstreken bestond de bult uit iets meer dan duizend kuub snoeihout. In de afgelopen maanden verzameld op het bouwland achter boerderij Vels aan de Zelhemseweg. Het publiek stroomde zondagavond massaal (circa 1200 tot 1500 bezoekers) toe om de vuurzee te aanschouwen. Het Koningspaar van De Bruil van vorig jaar, Janny Wassink en Patricia Harderwijk-Peters, hadden de eer om het brandstapels met fakkels te mogen ontsteken. Appie Hendriksen wakkerde het vuurtje met een bladblazer nog wat extra aan. 'Vuurwachter' Roel Lageschaar gaf toe dat de Judaspop niet midden- en kaarsrecht op de 'boake' was geplaatst. Maar de Ruurloër had zich wel nadrukkelijk via Wikepedia 'ingelezen' over de traditie van de 'pop' die als snel vlam vatte. Roel Lageschaar: "Veel mensen kennen Judas als de discipel die zijn meester heeft verraden aan de Romeinen. Dat vormt het begin van het lijdensverhaal dat met de gruwelijke dood van Jezus aan het kruis eindigt. Om die reden had Judas een bijzonder slechte reputatie gekregen." Op het 'besloten' paasvuur van Buurtvereniging Brouwershoek in Ruurlo stond symbolisch een 'wit wief' als pop boven op de brandstapel op de hoek van de Höfteweg-Koskampweg.

Op De Bruil kregen alle kinderen een gratis zakje chips van de organisatie. In een melkbus kon men een vrije gave doen. Tijdens en na afloop van het paasvuur zorgde de band Joint Adventure in de veldschuur met aanpalende tent voor een gezellige muzikale avond. Kortom het eerste paasdag 's avonds gezellig toeven op De Bruil.