Kinderen zwaaien de 'bevrijders' massaal toe.
Kinderen zwaaien de 'bevrijders' massaal toe. Foto:

Kinderen zwaaien 'bevrijders' van The Final Push' massaal toe met rood-wit-blauwe vlaggetjes

Ruurlo - In het kader van zeventig jaar bevrijding trok donderdag 2 april een stoet van ongeveer 120 legervoertuigen door het centrum van Ruurlo. De voertuigen van Keep Them Rolling rijden momenteel ond er de titel The Final Push door Oost- en Noord Nederland. Zij volgen hierbij dezelfde route als de geallieerden in het voorjaar van 1945.

Al vroeg in de morgen hadden de deelnemers hun bivak in Aalten verlaten om via Halle richting Ruurlo te rijden. De planning was om tussen 10.15 en 10.45 uur stapvoets door de Dorpsstraat te rijden.

Basisschooljeugd
In samenspraak met de Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo en de basisscholen werden de leerlingen van de Ruurlose basisscholen opgesteld langs de Dorpsstraat. Deze buitenkans kon men niet laten lopen. Vanaf 10.00 uur stonden de jongelui te wachten op de oude voertuigen. Het geduld werd echter op de proef gesteld omdat er in de colonne een kleine aanrijding had plaatsgevonden en het weer er voor zorgde dat de route hier en daar aangepast diende te worden. De regen van de laatste dagen had zandpaden onbegaanbaar gemaakt. Echter na ruim 45 minuten wachten kwam de stoet onder politiebegeleiding de Vordenseweg oprijden.

Vanaf de rotonde bij Avenarius stonden de kinderen met rood-wit-blauwe vlaggetjes de 'bevrijders' toe te zwaaien. De vrolijkheid van de toeschouwers zorgde voor eenzelfde reactie bij de deelnemers aan de stoet en motoren, jeeps, vrachtwagens en rupsvoertuigen trokken al toeterend het dorp door.

Volksfeest
De sfeer die deze gebeurtenis met zich meebracht kwam een beetje in de buurt bij die van 1 april 1945 toen de Engelsen en de Canadezen door Ruurlo trokken en een volksfeest veroorzaakten, omdat zij de Duitsers verdreven en de Ruurlose burgers haar vrijheid teruggaf. Na een klein kwartier was het gebeurt en trok de stoet verder via Barchem en Geesteren naar de eindbestemming van die dag: Delden.

The Final Push
The Final Push rijdt nog door Noord- en Oost Nederland tot en met 12 april. Groningen is de eindbestemming voor de leden van Keep Them Rolling.Tussen 27 maart en 12 april 2015 worden onder deze noemer de operaties Plunder, Varsity, ?Forrard On en Amherst nieuw leven ingeblazen door. In 1945 luidden deze acties de Bevrijding van Oost- en Noord Nederland in.

Vrolijkheid van de toeschouwers was aanstekelijk

www.thefinalpush2015.com