Stille tocht langs de drie kerken van Vorden, voorafgaand aan De Passie.
Stille tocht langs de drie kerken van Vorden, voorafgaand aan De Passie.

Ruim 250 mensen liepen mee met de
indrukwekkende stille tocht

Vorden - "Wat voor kwaad heeft Hij dan eigenlijk gedaan?" Maar de menigte schreeuwde nog harder. 'Kruisig Hem!" Omdat Pilatus het volk tevreden wilde stellen liet hij Bar-Abbas vrij en Jezus liet hij geselen en leverde hij over om gekruisigd te worden." Het is de bekendste passage uit De Passie, het beroemde lijdensverhaal van Jezus van Nazareth. Al sinds de Middeleeuwen kent het een grote variatie aan uitvoeringen, zowel als toneelstuk, voordrachtkunst als muzikaal. Op Witte Donderdag zaten 3,5 miljoen Nederlanders voor de buis om de tv-registratie vanuit Enschede te volgen. Goede Vrijdag volgden twee 'voorstellingen' van het lijdensverhaal in de Christus Koningkerk in Vorden in muziek, woord en beeld. Aan middagvoorstelling ging een indrukwekkende Stille Tocht met een immens groot kruis langs de drie Vordense kerken vooraf waaraan zo'n 250 mensen meeliepen.

Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar had de regionale Parochie HH. Twaalf Apostelen ingezet op twee uitvoeringen omdat vorig jaar talloze bezoekers moesten worden teleurgesteld voor de eigentijdse vorm van De Passie. Het beroemde verhaal waarin teksten uit het Evangelie werden afgewisseld met moderne liederen, poëzie krantenartikelen en confronterende beelden. De Projectgroep van HH. Twaalf Apostelen die het spektakel had georganiseerd had de liturgie van de kerk, het Evangelie van Marcus, centraal gesteld en gekozen voor de lijdenstekst van deze Evangelist. Daarbij had men gebruik gemaakt van twee vertalingen van Marcus, de Bijbelvertaling van de Willibrord uit 1995 en een speciale 'vertelvertaling' van Frans van Bladel. Van beide vertalingen was een geheel gemaakt. Voor het gezongen deel was een projectkoor van maar liefst 110 parochianen uit de regionale parochie samengesteld. Naast het koor, onder leiding van dirigent Jan te Plate, waren er ook vijf solisten (Jezus - Herald Orriëns, Judas- Henri ter Braak, Maria - Lianne Versteegen, Pilatus - Johnny Bomers en Petrus- Gerben Wissink) die muzikaal begeleid werden door een combo.
Songs van onder meer Marco Borsato (zoals: Voor altijd, De Bestemming), Frank Boeijen (Zeg dat het niet zo is en Zwart Wit ), De Dijk (Ga in mijn schoenen staan en Ik kan het niet alleen), Racoon (Oceaan) en Nick en Simon (Kijk omhoog) kwamen deels uit de uitvoeringen die door de EO en RKK in de afgelopen vier jaar georganiseerde Passion's en deels uit de eigen liederenrepertoire. Naast de tekst en liederen waren er bij elk deel van het lijdensverhaal ook meditaties en afbeeldingen te zien. De meditaties begeleidden de teksten en dienden soms als overgang tussen tekst en lied. Soms was de inhoud verdiepend, soms werkten ze als een spiegel en waren ze confronterend door de actualiteit.