Eén van de gastsprekers op de Kerst Zwartschool.
Eén van de gastsprekers op de Kerst Zwartschool. Foto:

Ruurlose basisschoolleerlingen krijgen gastles van overlevenden WOII

Ruurlo - In het kader van het Westerbork Scholenproject Ruurlo kregen vorige week zo'n honderd basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 een speciale gastles over de WOII en de gevolgen daarvan voor nu. Drie gastsprekers van het landelijk Steunpunt Westerbork - tussen de 74 en 85 jaar oud - vertelden op een begrijpelijke en aanvaardbare manier hun persoonlijke verhaal met vaak gruwelijke ervaringen.

In hun boodschap legden zij de nadruk op het belang van vrijheid en het respect voor andermans mening en verdraagzaamheid. Zo luidde een advies aan de leerlingen: "We leven in een democratische rechtsstaat waar je ook de vrijheid hebt om te stemmen, maak daar gebruik van vanaf je 18e en stem altijd op een partij die geen oorlog wil."

"Waar zat uw vader ondergedoken?"

Op 14 april vertelde de heer Waaker (75) op de CBS Wonderwijs uit hoe hij als enig kind in het Joodse gezin in 1943 van zijn ouders werd gescheiden en ondergebracht werd bij een pleegfamilie die een actieve rol speelt in het verzet. Nadat hij zelf in 1945 weer herenigd is met zijn ouders worden de vader en zoon uit het pleeggezin als represaille door de Duitsers gefusilleerd. De heer Fransman (74) verhaalde op 16 april op de Kerst Zwart school hoe hij in 1943 gescheiden werd van zijn ouders en broer en met hun dienstmeisje meeging naar haar familie in Zwijndrecht. Zijn ouders zitten op een ander onderduikadres maar worden na een noodlottig verraad gearresteerd en overgebracht naar kamp Westerbork en als 'strafgeval' in vernietigingskamp Sobibor vermoord. Zijn broer overleeft de oorlog in onderduik.De heer Gies (85) hield op 16 april zijn verhaal op de R.K. basisscholen St. Willibrordus en St. Theresia in Mariënvelde. Hij legde uit hoe zijn familie al voor de oorlog betrokken was bij de hulp aan Joodse vluchtelingen uit Nazi-Duitsland. Als kleine jongen is hij zelf ook al betrokken bij deze hulpverlening. Tijdens de hele oorlog balanceren ze op de grens van ontdekking. Voor deze hulp aan onderduikers hebben zij de Yad Vashem onderscheiding gekregen. De leerlingen luisterden met volle aandacht en zichtbaar nadenkend stelden ze hun vele vragen, niet alleen praktische als "Waar zat uw vader ondergedoken?" maar ook scherpzinnige als "Waarom gingen Joden in de WOII niet over naar een ander geloof, want als Jood mocht je bijna niks?" Scholenbegeleider Joke Cornelissen-Nijenhuis van de Stichting Westerbork Scholenproject bedankt de genoemde scholen en hun leerkrachten voor de fijne samenwerking en de gastvrije ontvangst van de gastsprekers. "In maart hebben de scholen al de Synagoge en de Moskee in Lochem bezocht en op 21 mei gaan ze naar Herinneringscentrum Westerbork in Drenthe."