Burgemeester Van Oostrum toont zijn ambtsketen aan echtpaar Leferink.
Burgemeester Van Oostrum toont zijn ambtsketen aan echtpaar Leferink.

Diamanten echtpaar

Henk en Gerda Leferink 60 jaar getrouwd

Ruurlo - In de woonkamer liggen op de tafel prominent standaard een stapeltje speelkaarten. Een 'kaartje leggen' is namelijk één van de grootste hobby's van Henk en Gerda Leferink. Diep verscholen in het buitengebied op de voormalige gemeentegrenzen van Ruurlo, Borculo en Eibergen vierde het Ruurlose echtpaar donderdag 23 april hun zestigjarig huwelijksfeest.

Middels de Tom Tom wist burgemeester Joost van Oostrum het echtpaar persoonlijk te vinden om hen namens de gemeente Berkelland de felicitaties over te brengen. Hij kwam niet met lege handen. Een mooi boeket bloemen siert sinds een week de huiskamer. Ook de felicitatiebrieven van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima en van de Commissaris van de Koning van de Provincie Gelderland hebben een plekje in de woonkamer gekregen.

Echtpaar wilde eerst naar Nieuw-Zeeland

Henk Leferink (78) en Gerda Leferink- te Grotenhuis (78) hadden in hun actieve arbeidsperiode geen tijd om te kaarten. Vele jaren runden ze een agrarisch- en loonwerkers bedrijf. Gerda molk de koeien, Henk ging met de machines de boer op. Dorsen, balen persen en inkuilen. Vele uren was Henk soms van huis. "Ik was een van de eerste die machinaal maïs zaaide. Dat was in 1963. Nog ver voor de tijd dat de maïsteelt massaal zijn intrede deed", zo vertelt Henk niet zonder enige trots. De eerste zoen van Henk kreeg Gerda in 1953 tijdens een dansavond in zaal Baan in Geesteren. "Ik vroeg Gerda op de muziek van The Moodchers voor een dansje. En toen is de vlam overgeslagen", zo vertelt Henk lachend. Henk werd in Lochem geboren maar groeide in zijn jeugdjaren op in Barchem waar zijn ouders ook boer waren. Gerda trok eerst bij Henk in nadat het paar in 1955 in het huwelijksbootje stapte. Voor de wet werd er in het gemeentehuis van Laren getrouwd en voor de kerk in Barchem. Twee jaar later verhuisde het echtpaar naar boerderij De Huikert in Ruurlo. De huwelijksboot zou in eerste instantie naar Nieuw-Zeeland varen. Henk en Gerda hadden nadrukkelijk plannen gemaakt om na hun trouwen naar de andere kant van de wereld te emigreren en daar een bestaan op te bouwen. Ze hadden van alle officiële instanties toestemming om de grote stap te maken. Maar omdat Gerda zwanger raakte werd van het voornemen afgezien.
Toch reisden Henk en Gerda op latere leeftijd naar de andere kant van de wereld. Twee van hun vier kinderen emigreerden namelijk naar Nieuw-Zeeland en Australië. Contact met de familie overzee heeft Gerda momenteel via sociale media. "Ik mail en facebook regelmatig met de kinderen en kleinkinderen." "Dat is aan mij niet besteed. Ik pak de telefoon", zo verklaart Henk. Op gezette tijden wordt Nieuw-Zeeland en Australië door Henk en Gerda persoonlijk aangedaan. Naast gezellig een kaartje leggen hebben Henk en Gerda nog een gezamenlijke hobby: kegelen. Eenmaal in de veertien dagen zijn ze op de kegelbanen met kegelclub Nooitgedacht in dorpshuis 't Onderschoer te vinden. Tot voorkort was Gerda met een groep 'vrouwleu' nog actief met klootschieten. "Maar mijn fysieke toestand laat dat niet meer toe. Wel trek ik nog wel wekelijks mijn 'baantjes' in zwembad 't Timpke in Borculo", aldus Gerda die in het verleden actief lid was van de 'plattelandsvrouwen.' Vorige week werd in besloten kring met familie, vrienden, kennissen en buren het diamantenfeest bij De Keizerskroon gevierd.