Namens Stichting Veteranen Platform Berkelland legden de Ruurloërs Bart Klootwijk en Dick Stern een krans.
Namens Stichting Veteranen Platform Berkelland legden de Ruurloërs Bart Klootwijk en Dick Stern een krans. Foto: Jan Hendriksen

Stille tocht en bloem- en kranslegging

Indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst

Ruurlo – "Omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat de prijs voor de vrijheid een heel hoge was en nog steeds is op de wereld. Een prijs die met het leven van vele onschuldigen werd betaald en op vele plaatsen in de wereld nog wordt betaald." Met deze woorden opende Harry Kasteel namens de Raad van Kerken en Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo maandagavond 4 mei de indrukwekkende en goed bezochte herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk voor de burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties maar ook bij vredesoperaties. De oecumenische herdenkingsbijeenkomst had als thema 'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst'.

Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog voor ons land eindigde en vrede werd gesloten. Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo had begin april met een bijzondere tentoonstelling extra aandacht geschonken aan de gebeurtenissen en de sporen die de oorlog ook in Ruurlo heeft achtergelaten. Harry Kasteel; "Enkele straatnamen in ons dorp herinneren daar nog aan. Het thema van deze herdenkingsdienst is 'Wie de ogen sluit voor het heden, is blind voor de toekomst'. Niet allen de herdenking van verleden dus, maar ook bezinning op het heden en de toekomst. Voor iedereen van belang, jong en oud omdat het gaat over vrede, vrijheid en verdraagzaamheid." Tijdens de herdenking was er ook alle ruimte voor muziek en gedichten. Het Duo Buitengewoon bestaande uit Eelco Schuijl (keyboard) en Anja den Bakker (zang) brachten de toepasselijke nummers 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij en 'Speeltuin' van Marco Borsato. Lisa Brummelman, Fleur te Kiefte, Frederque Scholten en Anna Zieverink lazen elk een gedicht voor die ze begin dit jaar hadden geschreven in het kader van zeventig jaar bevrijding. "Vrijheid is blijheid. Die de mens nodig heeft. Een mens die leuke dingen beleeft. Vrede zit nu in Nederland. We staan klaar hand in hand. Ruurlo is nu 70 jaar bevrijd. 70 jaar geleden was der nog een harde strijd. Dat is nu verleden tijd", aldus de 10-jarige Anna. Raadslid Wim Roekevisch sprak namens de gemeente Berkelland en Wil Matti namens de Raad van Kerken. Wim Roekevisch: "Er is in de Tweede Wereldoorlog met ons land veel gebeurd. Daarom staat deze nog steeds centraal bij de herdenking. Het meer jarenthema van de dodenherdenking is 'Vrijheid geef je door'. Juist daarom is het zo goed dat wij hier vanavond met verschillende generaties naast elkaar twee minuten stilstaan bij het verleden. En ik hoop dat de twee minuten aanleiding mogen zijn om de verhalen levend te houden en daarmee het besef levend te houden dat vrijheid zo'n groot goed is."

Kranslegging
Na de herdenkingsbijeenkomst vond er vanaf het Kerkplein een stille tocht naar het monument op 't Rikkelder plaats. De stoet van enkele honderden mensen werd voorafgegaan door muziekvereniging Sophia's Lust. Aansluitend aan de Last Post, twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus legden onder het spelen van koraalmuziek diverse instanties, verenigingen, particulieren kransen en bloemen bij het monument. Tien kinderen legden namens de vier Ruurlose basisscholen een bloem bij het monument. Namens Stichting Veteranen Platform Berkelland legden de Ruurloërs Bart Klootwijk (65) en Dick Stern (74) een krans.