Wilma ter Schure met twee van haar IJslandse paarden.
Wilma ter Schure met twee van haar IJslandse paarden.

Kennismaking met IJslandse paarden bij stal Ljónshjartashof Ruurlo

Ruurlo - Stal Leeuwenhart -of in het IJslands vertaald Ljónshjartashof- is een klein gezellig manegebedrijf aan de oostzijde net buiten de bebouwde kom van Ruurlo. De eigenaren Wilma en Gerard ter Schure zijn gespecialiseerd in het rijden met IJslanders. Dat is een klein maar sterk paardenras wat van oorsprong - de naam zegt het al - van het eiland IJsland komt. Stal Leeuwenhart houdt zondag 10 mei een open middag van 14.00 tot 17.00 uur.

Vanwege het ruige terrein op IJsland en het ontbreken van wegen tot in een nabij verleden is bij het IJslandse paardenras de aanleg voor tölt en ook telgang behouden gebleven en bevestigd. Wilma ter Schure: "Tölt is een gang die je kunt vergelijken met snelwandelen en die zeer comfortabel is doordat het paard altijd één voet aan de grond heeft. Tölten kan een IJslander heel langzaam, maar ook heel snel, zodat een paard dat galoppeert flink tempo moet maken om het bij te houden. Telgang is een gang waarbij de linker- en rechterbenen tegelijk bewegen (wat een kameel ook doet). Telgang wordt met IJslanders alleen in hoog tempo gereden, IJslanders zijn stevig gebouwd en kunnen heel goed door volwassenen gereden worden. Ze hebben meestal een rustig karakter maar wel veel loop lust, wat ze voor buitenritten geschikt maakt. In de winter krijgen ze een dikke wintervacht waardoor ze er dan meer als beertjes uitzien." De paarden van Wilma en Gerard ter Schure zijn zoveel mogelijk buiten, in kleine groepjes, zodat ze genoeg beweging krijgen en met elkaar bezig kunnen zijn. Bij Stal Ljónshjartashhof kan iedereen terecht die wil leren paardrijden, de eerste beginselen worden in alle rust in de vorm van privélessen aangeleerd en daarna verder in de vorm die de klant wil, bijvoorbeeld groepslessen voor de kinderen.

Open middag op zondag 10 mei van 14 tot 17 uur

Voor geoefende ruiters die kennis willen maken met IJslanders en hun gangen, biedt de manage een introductiearrangement aan, wat inhoudt dat eerst in de bak een instructie wordt gegeven over het rijden met IJslanders en daarna een buitenrit.
Verder is er ook mogelijkheid voor het stallen van paarden. Zoals gezegd zijn de paarden veel buiten, ze hebben wel allemaal een box tot hun beschikking. Er is een buitenbak met verlichting aanwezig.
Op zondag 10 mei houdt Stal Ljónshjartashhof van 14.00 tot 17.00 een open middag. Iedereen is dan welkom. Er zullen verschillende demonstraties te zien zijn, met als belangrijkste thema het IJslandse paard en zijn rasspecifieke gangen. Verder zijn er spelletjes voor de kinderen, is er een prijsvraag en wordt een infohoek ingericht waar film- en fotomateriaal te zien zal zijn. Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd tegen een kleine vergoeding. Zie voor het totale programma de website.


www.stal-leeuwenhart.nl