De nieuw aangelegde zandbaan werd uitermate positief ontvangen.
De nieuw aangelegde zandbaan werd uitermate positief ontvangen. Foto: Jan Hendriksen

Primeur voor Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Ruurlo

Ruurlo - Een primeur afgelopen weekeinde in Ruurlo. Voor het eerst in de bijna zeventigjarige geschiedenis van Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Ruurlo vonden er op de eind vorig jaar geheel nieuw aangelegde professionele zandbodem op clubterrein 't Windmöllenveld aan de Rommelderdijk officiële springwedstrijden plaats. Er konden meer dan vierhonderd aan de start worden genoteerd. De zogenaamde all-weather baan werd zeer goed ontvangen door de ruiters en amazones.

De voormalige bodem van de spring- en dressuurbaan werd dertig centimeter afgegraven en vervolgens voorzien van een nieuwe toplaag die uit een mix van zand en vezels van vloerdekking bestaat. Ook werd de 'arena' met enkele vierkante meters uitgebreid en voldoet die zelfs met 70 x 55 meter aan internationale wedstrijdeisen.
"Vanuit de ruiters en amazones komt steeds meer de vraag om op een zandbodem te mogen rijden dan in plaats van op gras. We hebben dan ook zeer bewust geïnvesteerd in onze baan. Met de financiële opbrengst van de organisatie van de Gelderse kampioenenschappen twee jaar geleden hebben we de baan grotendeels gefinancierd", zo verklaarde zaterdagmiddag de nieuwe voorzitter Ronald Ravensbergen van LR en PC Ruurlo. De vereniging organiseerde tot vorig jaar normaliter jaarlijks naast een kleinschalige wedstrijd begin mei op 't Windmöllenveld in juli een groot concours. Maar daar ziet de vereniging dit jaar van af. Ronald Ravensbergen: "Het acht hectare grote concoursterrein aan de Borculoseweg was dit jaar niet meer beschikbaar en het ontbrak ons ook steeds meer aan mankracht en financiën om een dergelijk concours te organiseren. Het bracht te veel risico's met zich mee. Daar komt bij dat er ook een sterk verminderde belangstelling voor dergelijke concoursen bestaat. Ravensbergen en zijn mede bestuursleden keken zaterdagmiddag op het zonovergoten clubterrein met genoegen naar de verrichtingen van de deelnemers. Die bestond grotendeels uit ponycombinaties die in alle landelijke klassen van BB (groen) tot ZZ (zwaar) hun wedstrijd afwerkten.

Aansluitend aan het ponyprogramma vervolgden paardencombinaties met een rondje BB of B te springen. Zondag stond de wedstrijd geheel in het teken van het springen voor paarden in alle klassen van BB tot en met ZZ. In juli wordt de nieuwe aangelegde baan opnieuw intensief gebruikt voor regionale spring- en dressuurwedstrijden. Vanaf zondag 12 tot en met zondag 19 juli vinden er dan dagelijks opnieuw wedstrijden plaats. "Op deze manier gebruiken we onze accommodatie veel intensiever en kunnen we als vereniging optimale faciliteiten aan de deelnemers aanbieden", aldus Ravensbergen.

Prijzen
Tijdens de springwedstrijden vielen enkele leden van de organiserende vereniging van Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Ruurlo in de prijzen: B- springen Aleid Verhoef - 3e plaats - paard Garrison Royal; L-springen Rianne Kamperman-Ruiterkamp - 5e plaats - paard Cieliene en L-springen Jurre van Bommel - 9e plaats - paard Classic Touch.