Koning Jon Florijn, koningin Annelies Marsman en prins Stijn Buunk.
Koning Jon Florijn, koningin Annelies Marsman en prins Stijn Buunk.

Brooksfeest

Jonge 'Koninklijke familie' in 't Broek

Ruurlo - De nieuwe 'Koninklijke familie' in buurtschap 't Broek wordt in de komende twaalf maanden gevormd door Jon Florijn (32), Annelies Marsman (16) en Stijn Buunk (11). Het drietal won zaterdagmiddag 9 mei respectievelijk het vogelschieten, vogelgooien en het jeugd vogelschieten tijdens de tweede vernieuwde versie van 't Brooksfeest bij café Mentink in 't Ruurlose Broek.

Het vogelschieten voor mannen had in de 56-jarige geschiedenis van het feest nogal wat voeten in de aarde. Het mechanisme waarmee de houten vogel naar boven wordt getakeld in de kogelvanger weigerde dienst. Na ruim een uur en een kwartier werd het mankement verholpen door medewerking van onder meer oud-koning Jan Tragter. 't Broek heeft hiermee laten zien dat we eensgezind zijn. Iedereen had begrip voor de situatie en dacht mee om een oplossing te vinden om het mankement te verhelpen.

Niemand heeft het ons kwalijk genomen dat het lang duurde voordat de schutters de geweren konden aanleggen", zo verklaarde voorzitter Eralt Bettink. Jon Florijn schoot uiteindelijk na 123 schoten de laatste resten van de houten vogel naar beneden en werd tot nieuwe koning uitgeroepen.

Jon Florijn gekroond als schutterskoning

Annelies Marsman knuppelde als de jongste koningin ooit na 217 worpen de vogel van de stang en Stijn Buunk schoot na 124 schoten met een windbuks de vogel van piepschuim naar beneden. Het klepelschieten werd bij de vrouwen gewonnen door Linda Olthuis en bij de mannen door Bert Wentink en het schijfschieten door Jenny Leuverink (vrouwen) en Bart Eggink (mannen). De jeugd vermaakte zich zaterdagmiddag volop op de diverse springkussens en stormbanen. En ze konden een 'houten' gitaar laten 'pimpen' waarmee ze zondagmiddag de bühne mochten beklimmen om tijdens de muziekmiddag mee te mogen 'pingelen' met Ruurlose De Sleppers waaraan ook de Veldhoekse band RealTime haar medewerking verleende.

Kampioenen
Druppelde het publiek in het begin van de middag nog mondjesmaat binnen. Naar gelang de middag vorderde wisten steeds meer 'Brooksen' en niet 'Brooksen' de tent te vinden. De organisatie kreeg zondagmiddag onverwachts bezoek van het kampioenselftal (3) van voetbalvereniging Ruurlo.

Een van de spelers van het derde seniorenteam dat die dag haar kampioenschap vierde was op het idee gekomen om als actief lid van de buurtvereniging het 'kampioensbal' vanuit het dorp naar 't Broek te verplaatsen. En dat bleek een goede keus te zijn. De kampioenen stonden volop in de belangstelling.

Zaterdagavond zette de band Hike de goed gevulde feesttent aan de Groenloseweg op stelten.

Uitslagen
Vogelschieten mannen:romp, rechter vleugel en staart: Jon Florijn (Koning); linker vleugel en kop: Chiel Tragter.

Vogelgooien vrouwen: Koningin Romp en kop: Annelies Marsman; staart en rechter vleugel: Marjan Nieuwenhave; linker vleugel: Geertje van den Esschert.

Vogelschieten jeugd: Prins Romp: Stijn Buunk;staart: Jent Schuurman; linker vleugel: Gijs Wezinkhof; rechter vleugel: Stan Ribbers; kop:Frans Martens.