Henk Deunk, Jan Brunekreeft, Ap Ruesink en Wim Huitink .
Henk Deunk, Jan Brunekreeft, Ap Ruesink en Wim Huitink . Foto: Jan Hendriksen

Oud- brandweerlieden De Kafute

controleren en inspecteren brandputten

Ruurlo - Noodzaak? Jazeker, zelfs meer dan dat. Oud-brandweerlieden van de Ruurlose vrijwillige brandweer inspecteren en inventariseren jaarlijks de ruim 350 brandputten in Ruurlo. Zo ook vorige week toen Jan Brunekreeft, Ap Ruesink, Wim Huitink en Henk Deunk een rondgang maakten langs de tientallen brandputten in de woonwijk tussen de Borculoseweg en Barchemseweg.

Jaarlijks worden de zogenoemde 'open geboorde' putten door de oud-brandweerlieden die zich verenigd hebben in 'De Kafute' gecontroleerd of ze goed functioneren. De Kafute, in 1988 mede door Wim Huitink opgericht en vernoemd naar een boerderij die in 't Ruurlose buitengebied direct na de oorlog tot de grond toe afbrandde, telt rond de zestien leden. Henk Deunk: "Allemaal mannen die vele jaren het vrijwilligerskorps dienden. We komen met enige regelmatig bij elkaar. Je kunt het inmiddels een vriendengroep noemen."

"De controle van de putten is meer dan nodig"

Eenmaal in de twee jaar inspecteren en inventariseren de mannen de brandputten in het Ruurlose buitengebied. In het verre verleden werd de inspectie door het brandweerkorps zelf uitgevoerd. Beleidsmatig werd de controle vervolgens onderbracht bij de voorganger(s) van waterbedrijf Vitens. Maar die verzaakten de inspectie.
Gemeente Berkelland koppelde de controle terug naar de vier vrijwillige korpsen in de gemeente die op haar buurt de oud-brandweerlieden bij de controle betrokken. De controle is meer dan nodig. Want het blijkt dat sommige putten niet goed functioneren. "En dat kan van levensbelang zijn bij een brand", aldus Ap Reusink die evenals Henk Deunk in het verleden postcommandant van het Ruurlose brandweerkorps was.
Henk Deunk: "We zijn er van bewust dat de huidige vrijwilligers de controleklus er niet bij kunnen uitvoeren. De eisen die momenteel aan een vrijwillige brandweerman wordt gesteld zijn zeer omvattend. De ene na de andere cursus en opleiding moet gevolgd worden. Dan kunnen ze dit karwei er niet bij hebben. Toen wij actief waren was dat toch wat gemakkelijker."