Tamworth varkens.
Tamworth varkens.

Bijzonder Engels varkensras in 't Ruurlose Broek

Ruurlo - Hij werd op het varkensras verliefd na het zien van een BBC documentaire. En zo kan het gebeuren dat diep verscholen in het buitengebied van 't Ruurlose Broek een aantal Tamworth varkens rondscharrelt. Prachtig stoere oranjerood gekleurde dieren die in een mum van tijd een stuk weiland rond boerderij Velderman hebben omgewroet. Een drietal zeugen met 22 jonge biggen van enkele weken, een beer en een achttal bijna slachtrijpe varkens liggen op deze voorjaarsavond rustig in hun nis. Maar als eigenaar Anton Franken (37) uit Eibergen met zijn huskyhond zich laat zien dan komt de meute in de benen.

Behalve een stamboom hebben de varkens een sociaal karakter en een charismatische omgang. Tamworth varkens danken hun naam aan het gelijknamige stadje in het midden Engelse graafschap Staffordshire. Ze worden inmiddels overal in Groot-Brittanniƫ (inclusief de Ierse Republiek) gefokt, maar het totale aantal zeugen met een stamboom bedraagt nog geen vijfhonderd.
Tamworth is een winterhard schepsel die goed doet in alle klimaten en die groeit in populariteit. In Nederland is Anton Franken een van de vijf hobbyboeren die met een tiental zeugen het ras fokt. Na een omzwerving via Apeldoorn zijn de varkens sinds begin dit jaar in Ruurlo 'gehuisvest'. "Via een kennis ben ik met de dieren rondom boerderij Velderman neergestreken", zo zegt Franken, die als zzp'er zijn dagelijkse boterham als medewerker op een biologisch tuinbouwbedrijf in Deventer verdiend.

Varkens danken hun naam aan stadje in Engeland

"Dit is pure hobby. Op termijn hoop ik met de verkoop van het exclusieve vlees uit de kosten te komen. De biggen groeien overigens lang niet zo snel als industrievarkens, maar eenmaal volwassen kunnen ze wel een fiks gewicht bereiken.
Eind augustus worden de eerste varkens geslacht. Waar? Ik moet nog connecties leggen. Maar er zijn in de regio een aantal 'huisslachters' actief." Om voor nakomelingen te zorgen en inteelt te voorkomen importeerde de geboren Brabander vorig jaar rechtstreeks uit Engeland een beer.

Apart
De vier jaar oude 'mannetjesbeer' met de illustratieve roepnaam Bardolph Royal Standard (Royal Standard is de bloedlijn) is een imposante verschijning. Hij speelt nadrukkelijk de baas. "Daarom heb ik de biggen apart gezet. En ze komen op een leeftijd dat de geslachtsrijp worden", zo vertelt Franken met passie terwijl hij de dieren wat korrels voorstrooit als bijvoer.
Op termijn wil Anton Franken de dieren eigen geteelde gewassen voeren zoals voederbieten en in begrazingsprojecten laten wroeten. De zeugen zijn zorgzame moeders die tomen van zes tot tien jongen ter wereld brengen. Ze redden zich prima in de schuilhutjes die Franken ook vanuit Engeland als bouwpakket heeft laten overkomen. De dieren zijn een lust voor het oog met hun mooie rechte rug en stevige kaarsrechte poten.
Franken: "De hoge poten zorgen ervoor dat het varken al wroetend niet met de buik over de grond sleept. Met diezelfde hoge poten kan het varken ook hoge snelheden ontwikkelen. De Tamworth staat dan ook bekend als hardloper." Door hun 'sociale vaardigheden' zijn ze makkelijker in de omgang (lees: onder controle te houden) dan andere varkenssoorten. Het vlees van de Tamworth is van uitstekende kwaliteit en kwam top uit een smaaktest uitgevoerd door de Universiteit van Bristol die zowel commerciƫle als zeldzame rassen varkens in de test betrok.


www.facebook.com/Tamworth-varkens