Er waren van allerlei snuisterijen te koop op de Meimarkt.
Er waren van allerlei snuisterijen te koop op de Meimarkt. Foto: Jan Hendriksen

"Je hoort mij niet klagen, ik heb vandaag goed verkocht"

Ruurlo - Ooit werden er in de jaren vijftig van de vorige eeuw 'vaarzen' en 'keunen' op de 'Reurlse' Meimarkt verhandeld. Maar toen liep de hele plaatselijke bevolking uit op de derde maandag van mei. Hoe anders is het in 2015. De Meimarkt is sinds 2012 door Stichting Kermis Ruurlo van de maandag naar de zondag verplaatst. En dat is geen verkeerde keus geweest. Levende handel van beesten vindt men er niet meer.

Het weer werkte zondag mee. Het publiek schuifelde gestaag door de Dorpsstraat die goed gevuld was met handelaren die 'marktmeester' Willy Meulenveld namens Stichting Kermis Ruurlo bij elkaar had verzameld.
De terrasjes van de horeca zaten gezellig vol. Sommige winkels hadden spontaan hun deuren opengezet. En menige handelaar had aan klandizie niet te klagen.
Jeroen en Marica Albers uit Apeldoorn zijn el meer dan tien jaar met hun bloemenhandel vaste gezichten op de markt. Ter hoogte van de Wildenborchseweg hadden ze hun kleurrijke zomerbloeiers overzichtelijk uitgestald. "Je hoort mij niet klagen. Ik heb vandaag goed verkocht", zo verklaart het echtpaar. "Veel vaste klanten weten me jaarlijks in Ruurlo te vinden. Ik verbaas me er wel over dat er zo weinig ondernemers hun winkeldeuren hebben opengezet."
Ondertussen verkopen de vrijwilligers van VVV Ruurlo het ene na het andere lot in hun kraam. Menigeen gaat met een prijsje naar huis. Vaste waarde op de markt is ook Amnesty Ruurlo met hun boekenkraam. Menig boek gaat over de toonbank. De pannenkoeken die Martijn Wijnbergen het publiek aanbied smaken best.

"Ruurlo heeft vandaag de primeur", zo vertelt Martijn. "Ik kom met 'Boer Pannenkoek' pannenkoeken bakken op locatie. Op de gewenste locatie wordt door Martijn een mobiele keuken neergezet desgewenst in combinatie met een tent. Hij bakt de pannenkoeken op een ouderwetse manier in een pan op gas.
Hiervoor gebruik Wijnbergen zoveel mogelijk eerlijke streekproducten.