Trainer Robert Grauwde houdt zich in het nieuwe seizoen ook bezig met de jeugdopleiding van VV Ruurlo.
Trainer Robert Grauwde houdt zich in het nieuwe seizoen ook bezig met de jeugdopleiding van VV Ruurlo.

Terugblik met Robert Grauwde op
afgelopen voetbalseizoen VV Ruurlo

Ruurlo - Het afgelopen seizoen stond Robert Grauwde voor het eerst als hoofdtrainer voor de eerste selectie van voetbalvereniging Ruurlo. Na de degradatie uit de derde klasse eindigden de geel-zwarten dit seizoen in de middenmoot van de vierde klasse C. En dat viel wat tegen. Waren de verwachtingen te hoog gespannen? We vroegen het Robert Grauwde die in het nieuwe seizoen zich ook zal toeleggen op het begeleiden van selectietrainers van VV Ruurlo bij de jeugd en de talentontwikkeling.

"Het afgelopen jaar is mij zeer goed bevallen in Ruurlo. De betrokkenheid is groot en er staat een goed bestuur met een duidelijke structuur. Als trainer heb ik kunnen werken met een geheel nieuwe staf en een leergierige spelersgroep. Binnen de staf is er een duidelijke klik en hebben we elkaar goed kunnen aanvullen. We zijn begonnen met het groepsproces en een herkenbare manier van voetballen. Dit omdat het team vorig jaar gedegradeerd is en het ontbrak aan vastigheden en zelfvertrouwen. In dit groepsproces hebben we de aanvoerders een duidelijke signaal en voorbeeldfunctie gegeven.
Er is geen sprake van een ideale mix in de leeftijdsopbouw en dan is communiceren heel belangrijk. We hebben over het algemeen een jonge groep met een paar routiniers. De middengroep (rond de 24/25 jaar ontbreekt bijna volledig). Het opleiden van deze jonge spelers gaat met vallen en opstaan en heeft ook een rol gespeeld in de wisselende resultaten.
Toch ben ik zeer tevreden waarop dit is opgepakt. In de manier van voetballen hebben we gekozen voor hele duidelijke afspraken bij het verdedigen maar ook aanvallen. Hierdoor ontstaan automatismen en heb je meer grip en controle over de wedstrijd. De competitie was maar net begonnen en we verloren onze twee spitsen voor de rest van het seizoen en dit hebben we niet snel kunnen opvangen. Het gebrek aan scorend vermogen heeft ons parten gespeeld. Uiteindelijk hebben we toch nog bijna zestig keer gescoord en ook hierin stappen gemaakt met jonge (A) spelers. Dit was alleen mogelijk door de uitstekende samenwerking met de keeperstrainer en trainers van het 2e, A1, en B1", aldus de Ruurlose oefenmeester.

Wisselvallig
Zoals Robert Grauwde al zei speelde Ruurlo een wisselvallig seizoen. "Met hele goede wedstrijden waar we heer en meester waren maar ook wedstrijden waarbij veel persoonlijke fouten werden gemaakt of waarbij we niet thuis gaven in het duelleren en strijden op soms slecht bespeelbare velden. Ook met deze weerstanden is de groep gaande weg beter gaan omgaan. De komende tijd zullen veel spelers van Ruurlo 1 zich opmaken voor het Karel Stegeman Toernooi en gaan we in de eerste voorbereidingsperiode tegen De Graafschap spelen op 16 juli. Dit zijn weer goede leermomenten en helpen in de ontwikkeling van deze mooie spelersgroep. Daarnaast zal ik mij komend seizoen ook toeleggen op het begeleiden van onze selectietrainers bij de jeugd en de talentontwikkeling."