Natasja Bekkers is vooral in de sfeervolle boerderijwinkel te vinden.
Natasja Bekkers is vooral in de sfeervolle boerderijwinkel te vinden.

Boerderij Groot Brandenborch opent sfeervolle biologische boerderijwinkel

Vorden - In het weitje naast de boerderij staat een pasgeboren kalfje bij haar moeder te zogen, in een aangrenzend perceel wroeten enkele varkens er lustig op los. Boer Arjan Wijnstra, net terug van het melken, leegt zijn volle melkbussen in de koeltank in het tanklokaal op de deel van de boerderij. Boerin Natasja Bekkers opent de deur van de voormalige vaaltstal, nu de toegang tot de sfeervolle boerderijwinkel.

Een auto stopt op de kleine parkeerplaats voor de boerderij aan de Brandenborchseweg op de grens van Vorden en Ruurlo en enkele mensen stappen uit om even later met een doos vol boerderijproducten weer te vertrekken. Zo gebeurt er van alles op het erf van Boerderij Groot Brandenborch. "Ja, leuk hè," glundert boer Arjan, terwijl hij de schoongemaakte melkbussen op een ouderwets melkrek te drogen zet. "Natasja en ik hebben onze hobby, zoveel mogelijk zelfvoorzienend boeren, uitgebreid en werken nu sinds een jaar kleinschalig professioneel. Een goede Nederlandse term is daar niet voor, of het zou het wat negatieve 'keuterboer' moeten zijn. In Amerika zouden we 'small farmers' heten." Gevraagd naar de activiteiten van het boerende stel somt Arjan op: "We melken momenteel acht koeien en fokken de kalveren op tot melkkoe of slachtos. De onbehandelde (rauwe) melk wordt in onze boerderijwinkel verkocht, evenals zelfgemaakte yoghurt en kaas. Maar de meeste melk gaat weg via Eko-Holland, een samenwerkingsverband van biologische melkveehouders waar we ons bij hebben aangesloten. Daarnaast hebben we een koppeltje varkens, een flinke moestuin en een rij hoogstam fruitbomen." Het gesprek verplaatst zich naar de keukentafel en Arjan vervolgt: "Tweemaal per jaar laten we één of enkele runderen slachten en het vlees gaat als tien kilo pakketten naar een groep vaste klanten: particulieren die het fijn vinden vlees te eten waarvan ze weten waar het vandaan komt en hoe het geleefd heeft. Daarnaast blijft er nog voldoende over om – diepgevroren – in onze winkel te kunnen verkopen. Op eenzelfde manier doen we dat ook met de varkens." Natasja is er bij komen zitten en vult aan: "Mensen zijn vaak blij verrast als ze voor het eerst op ons erf komen. Ze zien koeien met horens, ze zien kalfjes die de eerste tijd gewoon bij hun moeder mogen zogen en ze voelen hoe wij ons best doen zo goed mogelijk voor de dieren te zorgen. De één vindt dat we het 'net als vroeger' doen, de ander vindt juist dat we heel modern zijn. Met veel aandacht voor actuele zaken als dierwelzijn, de bodem en het milieu."

Net als vroeger is er een verdeling ontstaan en is het werk van Arjan vooral 'achter', op stal en op het land en voor Natasja vooral 'voor', in de keuken, de moestuin en de winkel. Natasja: "Eén van de dingen die ik graag doe is bakken, dus zijn er in de winkel altijd wel koekjes of andere lekkernijen uit eigen oven te koop. Ook mooie groentes uit de moestuin gaan naar de winkel. Om een compleet aanbod te kunnen aanbieden hebben we aardappelen, groente en fruit die we via de lokale groothandel betrekken. Alles is biologisch, evenals de droogwaren waaronder koffie, thee, beschuit, rijst en macaroni. Wel weer van eigen erf zijn verschillende jams en siropen." Natasja en Arjan doen dit jaar voor de tweede keer mee aan de landelijke open dagen 'Lekker naar de boer' op zondag 21 juni. Arjan: "Van die open dag maken we een klein feestje, met kraampjes achter de boerderij met proeverijen en demonstraties en rondleidingen met uitleg over het bedrijf. Maar wie voor die tijd langs wil komen is natuurlijk ook welkom. Onze winkel open is op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. En als het niet al te druk is nemen we graag de tijd om uitleg te geven over onze dieren en ons bedrijf."