Het ringsteken vanuit een dagcar is een van de meest traditioneelste volksspelen van het Bruils Feest.
Het ringsteken vanuit een dagcar is een van de meest traditioneelste volksspelen van het Bruils Feest.

Jubileum

'Bruilsen' feesten in de sfeer van de zeventiger jaren

Ruurlo - Het Bruils Feest beleefde afgelopen weekeinde haar zeventigste editie. En dat werd groots gevierd met als centrale thema 'de jaren zeventig'. Het thema was nadrukkelijk terug te vinden tijdens de kinderoptocht en op de zaterdagavond toen een groot deel van het publiek zich in kleding uit de 'jaren zeventig' had gestoken. Ook de muziek stond grotendeels in het teken van de 'seventies'. Daarnaast bestond het feestprogramma uit onder meer een reünie, volksspelen, oldtimertoertocht, brunch en een muziekmiddag met De Bargkapel.

Vrijdagavond ging de veertiende lustrumeditie van 't Bruils Feest van start met een reünie. Het aangekondigde touwtrektoernooi vond wegens te weinig deelname geen doorgang. Er was in het kader van de reünie een kleine overzicht tentoonstelling in de tent ingericht waar de zeventigjarige geschiedenis van het 'buurtfeest' met muziek van de Sleppers beleefd kon worden.
Zo bleek het 'buurtfeest' zelfs een tijdje weggeweest te zijn van De Bruil. In 1987 werd het feest namelijk verplaatst naar Hotel Lievestro aan de Groenloseweg in verband met de hoge kosten van de huur van de feesttent. Gelukkig keerde in 1994 het feest mede dankzij Peter van de Wetering (Café Nijenhuis) en Frans Kasteel (café 't Haantje) weer terug naar de roots. Zaterdagmiddag was het tijd voor de kinderoptocht die wegens een flinke regenbui even moest worden uitgesteld. 's Middags was het feestterrein goed 'bevolkt' met kinderen die zich opperbest vermaakten op de springkussens en de 'crossbaan'. De volwassenen bonden fanatiek met elkaar de strijd aan bij de diverse volksspelen. Het nieuwe Koningspaar van De Bruil en Omstreken wordt dit jaar gevormd door Thijs Koenders en Linda Olthuis. Het tweetal won respectievelijk het vogelschieten en het vogelgooien. Niek te Winkel werd tot jeugdprins gekroond bij het jeugdvogelschieten. Zaterdagavond was het tijd voor 'Back to the seventies'. Talloze bezoekers hadden zich in de kleding gestoken uit de jaren zeventig. De organisatoren hadden zelfs naast de ingang van de feesttent diverse spulletjes uit die jaren verzameld. En dat leverde prachtige herinneringen op. Twee 'ingehuurde' kapsters (Simone Vossers en Chantal Essink) waren in de feesttent zelfs druk in de weer om de bezoekers van haarlooks uit de jaren zeventig te voorzien. Op zondag werd het Bruils Feest afgesloten met een oldtimertoertocht waaraan maar liefst 82 'olde trekkers' deelnamen. Tijdens de pauze kwamen de toerrijders terug op het feestterrein waar ze aanschoven 'aan' de 'brunch'. Muziekkapel de Bargkapel uit Barchem zorgde voor een fantastisch stuk muziek tijdens het slotprogramma van de zeventigste editie van 't Bruils Feest.

Uitslagen Bruils Feest 2015
Optocht:
Eenlingen: 1. Woezel en Pip: Lynn Coerts; 2.Spongebob van de Bruil: Gijs te Winkel. Tweetallen: 1. Wij zijn underkoffer: Frederike Klein Bluemink en Luuk Klein Bluemink; 2. Bruilse Flowerpowergirls: Jill Geelen en Lobke Hendriksen; 3. Schaatsen uit het vet, want de zomer is nog pet!: Liset Dreierink en Lilian Tragter. Groepen: 1. Bruils bestuur bedankt voor het idee, wij zijn over het houtdorp heel tevree: Job Klein Holkenborg, Owen Klein Braskamp, Ruud Geelen, Koen Hendriksen, Zhen Jelte Wolsink; 2. Peace; Lynn Gerritsen, Jet Gerritsen, Femke Sasse; 3. Pretorkest: Noor Blanksma, Emma Dreierink, Nienke Olthuis, Lieke Groot Bramel, Luuk Wiegerinck, Levi Heusinkveld, Friso Toevank, Caytlyn Geverink, Jasmijn Tragter.

Volkspelen
Klepelschieten: 1. Gerrit Klokman 2. Appie Hendriksen; 3. Wim Langenbarg. Vogelschieten: Kop: Stefan Groote Haar; Linkervleugel: Niels Lageschaar; Rechtervleugel: Henk Klein Bleumink; Staart: Rik Peters; Romp: Thijs Koenders (koning).
Schijfschieten: 1. Tom Klokman 2. Stef Wiegerinck; 3. Appie Hendriksen.
Vogelgooien: Staart: Monique Hermans; Kop: Linda Olthuis; Rechtervleugel: Anita Harbers; Linkervleugel: Hermien te Winkel; Romp en Koningin: Linda Olthuis. Jeugdschieten: 1. Prins Niek te Winkel (Prins); 2. Sam Hendriksen; 3.Thom Peters.
Winnaars stoelendans: jeugd: Anna Zieverink; vrouwen: Milou Hoitink; mannen: Barry klein Holkenborg.
Ringsteken: 1. Henk Peters; 2. Linda Olthuis; 3. Appie Hendriksen.