Kunstschilder Cor Melchers is bekend om zijn kleurrijke landschappen.
Kunstschilder Cor Melchers is bekend om zijn kleurrijke landschappen.

Expositie religieuze schilderijen in Dorpskerk door KunstKring Ruurlo

Ruurlo - Sinds Pinksteren staat de deur van de Dorpskerk aan de zijde van de Dorpsstraat elke vrijdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur en op zaterdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur wagenwijd open. Deze 'Open Kerk' is een initiatief van een speciale commissie van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. In de maanden juli en augustus is er in samenwerking met de KunstKring Ruurlo in de Dorpskerk een expositie te zien van religieus getinte schilderijen.

Twee kunstenaars hebben hiervoor hun werk beschikbaar gesteld, hoewel beide religieus van opzet, zijn het twee geheel verschillende stijlen.

Bijzonder om dit te zien. Hieronder een omschrijving van één van deze schilders.
Volgende week wordt in Contact Ruurlo de andere deelnemer gepresenteerd.
'Kerken Schilderijen'
Kunstschilder Cor Melchers uit Huissen, bekend door zijn kleurige landschappen, laat vaker een kerk of kloostergebouw promineren op zijn doeken. En zoals bijna iedere kunstenaar heeft hij hiervoor verscheidene redenen, maar wel altijd oprecht.
Hij is gefascineerd door de stroming van de Vlaamse primitieven, waar geloof, spot op de kerk en samenleving wordt uitgebeeld.
Negentiende-eeuwse Vlaamse schilders, alsook de Amersfoorter Toon Tieland bleven niet onberoerd door dit thema en persoonlijke geloofsovertuigingen zijn bij deze kunstenaars duidelijk merkbaar in hun werk.
De stijl van Toon Tieland, zelf een belijdend katholiek, wordt door juist het plaatsen van kerken en kloosters in het landschap als een architectonische en visueel rustpunt ervaren. Het geeft aan een landschap een ruimtelijke verrijking. Het 'torent' boven het aardse uit.
Sinds 2003 schildert Cor Melchers in deze naïeve, expressieve stijl en alhoewel hij een late volger is van Toon Tieland, mist Melchers zeker het gevoel met een 'Roomse blijheid' zeker niet. Cor Melchers heeft in zijn boek 'Cor Melchers, Schilder van Kleurende Eenvoud' beschreven hoe zijn relatie met het Dominicanenklooster is ontstaan.

Al meer dan een halve eeuw komt Melchers bij de Paters Dominicanen over de vloer. De familie van Cor heeft al een band met deze plek vanaf 1870. Het is dan ook logisch dat er een wisselwerking is gegroeid, duidelijk zichtbaar ook op zijn expressieve schilderijen.
Zijn schilderijen zijn te bewonderen op de vrijdagmorgen tussen 10.00 – 12.00 uur en zaterdagmiddag tussen 13.00 – 15.00 uur in de kerk van de Protestantse gemeente Ruurlo-Barchem, in de maanden juli en augustus.

De KunstKring Ruurlo heeft deze expositie graag georganiseerd en nodigt u van harte uit voor de officiële opening, op zaterdag 27 juni om 15.30 uur in de Dorpskerk.


www.kunstkringruurlo.nl