De Ruurlose jeugd vermaakte zich opperbest langs de waterkant.
De Ruurlose jeugd vermaakte zich opperbest langs de waterkant.

Reurlse Vissers deze maand elke woensdagavond langs de waterkant met jongeren

Jeugdvissers gooien hengels uit

Ruurlo - "Ik luister niet meer naar jou aanwijzingen." Met deze enigszins wat humoristisch bedoelde uitspraak laat de elfjarige Jorn Kornegoor zijn vader Dickie duidelijk weten dat een van de vrijwilligers van de Ruurlose Hengelsportvereniging De Reurlse Vissers hem betere aanwijzingen langs de oevers van de visvijver aan de Vijverweg geeft als hij een voorntje naar boven takelt.

Op uitnodiging van de dit jaar jubilerende Hengelsportvereniging De Reurlse Vissers gooien deze maand op bijna elke woensdagavond gemiddeld zo'n vijftien jeugdige vissers onder leiding van ervaren vissers hun hengels uit in de visvijver aan de Vijverweg. Daar zitten inmiddels al ervaren jeugdvissers tussen.
Zo ook woensdagavond 17 juni. "Maar enkele kinderen kunnen ook wel wat ondersteuning en aanwijzingen gebruiken", zo laat Alfons van Wolferen weten, die deze avond als vrijwilliger optreedt. De negenjarige Bas Mulderije heeft ook al een voorntje aan de haak geslagen. Hij vist met zijn vader ook regelmatig.

Iets verderop zit Ruurloër Harm Bruil (12) met zijn hengel op zijn visstoeltje. Zijn viskoffer ziet er professioneel uit met diverse dobbers, haakjes, loodjes en de nodige maden die hij bij zich heeft. Harm was lid van de Eibergse hengelsportvereniging, maar sinds hij vorig jaar in Ruurlo woont is hij direct lid geworden van De Reurlse Vissers.
Dat is zijn zus Mirthe (12) nog niet, die iets verderop op het talud de verrichtingen van haar broer gadeslaat. "Misschien doe ik volgende week wel mee", zo laat Mirthe weten. "Dan koop ik mij deze week nog een vispas." Voor Mirthe is vissen ook een grote hobby. Vorig jaar werd ze zelfs Eibergs jeugdkampioen. Inmiddels probeert de moeder van de zevenjarige Rinze te Brinkhof het verstrengelde draad van de hengel van haar zoon uit elkaar te peuteren.
Rustig treurend naar zijn dobber concentreert Elwin Lobeek (12) zich langs de waterkant. Naast vissen is zijn grote passie de Kempo vechtsport die hij bij Kwoon Dat Mor beoefend. Vorig jaar behaalde Elwin nog brons op het WK in Boedapest in de categorie semicontact fighting. "De vissport en de vechtsport kun je niet met elkaar vergelijken. Concentratie zijn de enige raakvlakken", aldus de jonge Ruurloër.

Schoolsportdag
Bestuurslid Dick Vruggink van De Reurlse Vissers laat weten dat men content is met de opkomst van de jeugdige Ruurlose vissers. "Jammer genoeg gaan de geplande wedstrijden voor de jeugd tot achttien jaar niet door. Daar was te weinig belangstelling voor."
Inmiddels ontstaat langs de oevers tussen de vrijwilligers de discussie of men misschien niet moet 'aanhaken' aan de Schoolsportdag die ook steevast in de maand juni plaatsvindt. "Dan bereiken we nog veel meer kinderen. We zullen eens contact opnemen met de Ruurlose Schoolsportdagcommissie. Misschien is onze sport ook wel in te passen in het programma", zo denkt secretaris Arjan Ritsma hardop op.
Vanavond (woensdag 24 juni) vindt de laatste wedstrijd plaats. Dan wordt er een totaalklassement opgesteld. Iedere deelnemer krijgt een prijsje.