Bezoekers mochten de bijenstal met meerdere volken bezoeken.
Bezoekers mochten de bijenstal met meerdere volken bezoeken.

Kijkje in de bijzondere wereld van de

bijenhouderij bij imkerij 't Sickelder'

Ruurlo - Op meer dan tweehonderdvijftig plaatsen in ons land kon het publiek afgelopen weekeinde een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij tijdens de zesde Landelijke Open Imkerijdag. Zo ook in Ruurlo bij de bijenstal van de familie Klein Elhorst aan de Zelhemseweg.

Gastvrouw Bertie Klein Elhorst-Snoeijenbos ontving op haar imkerij 't Sickelder' zo'n tachtig bezoekers. Deze werden van koffie/thee of limonade voorzien begeleid door een bijtje (de bekende koek). Daarna werden de bezoekers door haar en enkele andere ervaren imkers van de Bijenhoudersvereniging Steunt Elkaar uit Ruurlo op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen in een bijenvolk. De voorlichting geschiedde aan de hand van een observatiekast. Deze bevat twee raten met bijen achter glas zodat een en ander rustig bekeken kon worden. Gewapend met een kap werd het de bezoekers ook mogelijk gemaakt de bijenstal met meerdere volken te bezoeken. Veel verbazing was er over het aantal bijen per kast. De grootste raming van een gast bedroeg 2500. Het werkelijke aantal bijen in een goed volk bedraagt in de zomer echter 50.000 tot 60.000 bijen. Van onenigheid in zo'n volk is geen sprake. De taken zijn goed verdeeld. Hun systeem zit ingenieus en sociaal in elkaar. De mensheid zou er nog heel veel van kunnen leren. Bovendien zijn we met hun aanwezigheid op deze aardbol gebaat. Zij voorzien ons van zo'n zeventig procent van ons voedsel. Het klinkt misschien wat cru, maar zonder bijen waarschijnlijk geen mensen. De NBV (de Nederlandse Bijenvereniging) had de vereniging voorzien van de nodige posters, folders en bloemzaden. Die konden gratis meegenomen worden en daar werd goed gebruik van gemaakt.

Bijvriendelijk
Velen waren geïnteresseerd om hun woonomgeving 'bijvriendelijker' te maken.Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden de imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Voor de kinderen was er nog de mogelijkheid om een 'bijenhotel' te maken. Vooral de wilde bijen in uw tuin hebben behoefte aan behuizing. Bijenhoudersvereniging Steunt Elkaar kijkt terug op een zeer geslaagde Open dag en hoopt menige Ruurloër volgend jaar juli (weer) te mogen begroeten tijdens de zevende Landelijke Open Imkerijdag.