'Het Spook van de Watermölle' wordt nog driemaal opgevoerd.
'Het Spook van de Watermölle' wordt nog driemaal opgevoerd.

'Het Spook van de Watermölle' waant rond in openluchttheater 't Galgenveld

Borculo/Ruurlo/Barchem – Bijna een uur voordat voorzitter Gerard Nekkers van Stichting Evenementen Commissie Openluchtspel Borculo het publiek zaterdagavond 11 juli welkom heette tijdens het openluchtspel 'Het Spook van de Watermölle' hadden de eerste bezoekers zich al verzekerd van een zitplaats in het Borculose openluchttheater 't Galgenveld. Niet om een van de banken die aan ruim zeshonderd bezoekers plaats biedt. Nee, steevast komen de 'vroege vogels' met hun eigen tuinstoel naar het theater om vanuit hun eigen 'zetel' het spel te kunnen volgen. Onder het publiek ook talloze Ruurloërs en Barchemers.

Het openluchtspel 'Het Spook van de Watermölle' stond dit jaar voor het eerst onder leiding van regisseuse Hilda Haselberg uit Ruurlo. Een blijspel in drie bedrijven geschreven door Henk Dreteler wat zich afspeelde rond de watermolen en het aanpalende café.
Precies vier eeuwen geleden had de molenaar (gespeeld door Ruurloër Arjan Meulenveld) zelfmoord gepleegd door in de kolk van de watermolen te springen. De reden dat hij zelf zijn leven ontnam was dat de boeren in de gaten kregen dat hij naast de twee scheppen maalloon ook nog meerdere scheppen meel uit de zakken voor zich zelf eruit nam. Hij had zo'n spijt van zijn daden dat hij zich van het leven beroofde.
Hierdoor had zijn geest nooit rust kunnen vinden en volgens de legende kwam de geest daarom eens in de honderd jaar weer tevoorschijn. Door een trouwreportage bij de watermolen bleek dat vier eeuwen na dato dat de geest van de watermolen nog steeds aanwezig was. Stond er nu een vreemde gedaante op de trouwfoto's of waren ze overbelicht? Dit was een reden voor Truus (Rianne Broshuis) en haar moeder Hanna (Karien Ebbers), uitbaters van het naastgelegen café, om op onderzoek uit te gaan en te bewijzen dat het spook nog steeds bestond. Deze 'spokenjacht' bleef natuurlijk niet lang onopgemerkt. Toeristen en pers wilden hier natuurlijk meer van weten wat weer zorgde voor een welkome bijkomstigheid, een drukte van jewelste bij de watermolen en het naastgelegen café. Elke maar iets vreemde gebeurtenis werd aangegrepen als een teken van het spook. Er werd zelfs 's nachts gebivakkeerd bij de watermolen om het spook te spotten wat weer zorgde voor hilarische taferelen. Kwam het spel in het eerste gedeelte wat traag op gang. Naar gelang het spel vorderde lieten de acteurs hun beste zijde zien. De twee vissers Hendrik (Marco Egberink) en Herman (René Schepers) kregen de lachers menigmaal op hun hand.

Kaartverkoop
Er volgen nog drie voorstellingen. Vanavond (woensdag 12 juli) vindt de derde voorstelling plaats gevolgd door voorstellingen op vrijdag 17 juli en zaterdag 18 juli. De voorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur. Toegangskaarten zijn in Ruurlo in de voorverkoop (tien euro) verkrijgbaar bij Everwennink of telefonisch te bestellen: 06-83185322. Aan de kassa kosten de kaarten twaalf euro. Kinderen tot en met twaalf jaar half geld.