Vanuit het Duitse Beieren komt de Trachtenverein Unterinntaler Vogtareuth.
Vanuit het Duitse Beieren komt de Trachtenverein Unterinntaler Vogtareuth. Foto: Jan Hendriksen

Veel folklore, gezelligheid en lokale initiatieven

Braderieprogramma Achterhookse Folkloredansers

Ruurlo - Ruurlo zal er woensdag 12 augustus weer een fantastische braderie worden georganiseerd door de Achterhookse Folkloredansers. De braderie biedt weer een zeer gevarieerd programma waar voor iedereen wel iets van zijn of haar gading zal zijn te vinden. Naast de braderiemarkt met zijn vele kramen is er een show van oude landbouwtractoren. In de tent op het Kerkplein zullen doorlopend folklore­groepen uit binnen- en buitenland optreden en is er tot 's avonds laat gezellige muziek.

De organisatie heeft dit jaar leuke folkloristische groepen naar Ruurlo weten te halen die zowel 's middags als aan het begin van de avond zijn te bewonderen. Vanuit het Duitse Beieren komt de Trachtenverein Unterinntaler Vogtareuth. Deze vereniging, die al bestaat sinds 1920, laat het publiek kennis laten maken met de traditionele kleding, de dansen en de muziek uit Oberbayern. De groep komt met zeven jonge dansparen en drie muzikanten. Ze zullen de hele week te gast zijn in Ruurlo. Een mooie afwisseling daarmee biedt Paloina uit Amsterdam. Een groep van meer dan twintig jonge frisse dansers die Nederlandse folklore op een eigentijdse wijze ten tonele brengt Ze dansen de folklore in de daarbij horende kostuums maar ze geven deze wel een modern tintje. Zeer succesvol is de uitvoering met muziek en dans uit de Jordaan. Paloina laat daarmee zien dat onze nationale folklore ook voor deze generatie waarde heeft.
Uit het Twentse land komen de alpenhoornblazers Vjenne Ruf. De mannen kennen elkaar via Gerard Companjen die zijn schuur beschikbaar stelde om samen met andere studenten Steirische harmonica te spelen. De Vjenne Stube werd geboren en er werd nog meer muziek gemaakt, waaronder het bespelen van de alpenhoorn. Dit klikte zo goed dat ze nu samen optreden als Vjenne Ruf op diverse plaatsen in Nederland en Duitsland. Dit jaar zal ook weer plaatselijk danstalent aanwezig zijn op de braderie, namelijk de jeugdige dansers van Gerlande's dansstudio. Was het op de eerste braderieën vrij gebruikelijk dat er 'Reurls' talent op het podium kwam, later werd dat steeds minder. De Achterhookse Folkloredaners zijn daarom blij dat deze oude traditie weer is opgepakt. Daarnaast zijn er natuurlijk optredens van de organiserende vereniging zelf. Ze zullen de authentieke dansen laten zien, zoals ze in het begin van de vorige eeuw op het Achterhoekse platteland werden uitgevoerd. 's Avonds wordt op het podium ruimte gemaakt voor feestelijke muziek. Vanaf acht uur is de Edelweisskapelle weer van de partij afgewisseld door de groep Half Gas.
De braderiemarkt is open vanaf 14.00 uur en heeft weer oude ambachten, een grote variatie aan aantrekkelijke producten en veel lekkernijen te bieden. De Ruurlose muziekkapel De Schaddenstekkers zullen weer als vanouds langs de marktkramen 'dweilen'. Ook onder de standhouders zal men veel dorpsgenoten en ondernemers uit de regio tegen komen. En ook de traditionele Oldtimersshow mag niet worden vergeten. Op de parkeerplaats achter De Luifel zijn allerlei prachtige oude tractoren, werktuigen, stationaire motoren en demonstraties te bezichtigen.


www.achterhooksefolkloredansers.nl