Een deel van de handel was buiten op het Kerkplein uitgestald.
Een deel van de handel was buiten op het Kerkplein uitgestald.

Vrouwen van Nu bedrijven goede

handel tijdens rommelmarkt

Ruurlo - De klokken van de Dorpskerk laten zeven maal hun doffe geluid horen. Een groot deel van de Ruurloërs ligt nog op één oor. Het Kerkplein staat op deze eerste zaterdagmorgen van augustus traditioneel vol met marktkramen. Het is weer tijd voor de jaarlijkse rommelmarkt van de Vrouwen van Nu Ruurlo. Johanna Rijkenbarg en Dini Ligterink arriveerden als eersten op het Kerkplein. Enkele minuten later komen drie tractoren met daarachter elk een grote veewagen aangereden. Daarin staat alle 'rommel' in grotendeels bananendozen die de vrouwen op deze zonovergoten zaterdag aan de man en vrouw willen brengen.

Voor het uitpakken van al die honderden dozen hebben Johanna Rijkenbarg en Dini Ligterink de hulp van enkele tientallen leden van Vrouwen van Nu en een aantal 'mansleu' van enkele vrouwen ingeroepen. In een tijdsbestek van amper twee uur is alles netjes uitgestald in de tientallen kramen. Het wat grotere 'gerij' wordt in de schaduw van de Dorpskerk uitgestald. Als de klokken van de Dorpskerk vervolgens tien maal slaan worden de dranghekken weggetrokken en rennen de eerste kopersjagers het Kerkplein op. Er is echt van alles te koop. Echter geen groot meubilair en kleding. "Daarvoor hebben we te weinig ruimte bij de familie Ligtenberg waar we tweemaandelijks op de eerste zaterdagmorgen van de even maanden ook goederen innemen", zo verklaart Ligterink.
De 'handel' komt direct goed op gang en het publiek blijft tot ver in na het middaguur het Kerkplein opstromen. In de het laatste uur (13.00-14.00 uur) kan men een (vuilnis)zak vullen met spulletjes voor maar een paar euro. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Als om half drie de markt sluit volgt het volgende ritueel. Alle nog goed in staat zijnde bruikbare artikelen gaan opnieuw de banendozen in en worden met de veewagens naar de opslaglocatie gebracht. De niet meer 'toonbare' spullen gaan naar de stort. Niet eerder nadat de vrouwen eerst afscheid hebben genomen van Willemien en Ap Flierman. Na 22 jaar vonden ze het tijd worden om te stoppen met de werkzaamheden voor de rommelmarkt. En daarvoor werden ze door Dini Ligterink bedankt. Hoeveel euro de rommelmarkt heeft opgebracht willen de vrouwen niet bekend maken. Dini Ligterink: "Dat blijft intern. We besteden een groot deel van de opbrengst voor de Kerstviering die we jaarlijks voor de Ruurlose ouderen organiseren en een deel is bestemd voor onze volgende lustrumviering."