Nienke en Alex Hogevonder: 'We hebben een weloverwogen besluit genomen.
Nienke en Alex Hogevonder: 'We hebben een weloverwogen besluit genomen."

Alex en Nienke Hogevonder nemen afscheid van de Schoenenwinkel

"Best wel een moeilijk besluit om te stoppen"

Ruurlo – "We hebben de moeilijkste tijd inmiddels al enkele maanden achter ons liggen. En iedereen mag het best wel weten: we hebben er slapeloze nachten van gehad. Maar we hebben een weloverwogen besluit genomen. We hadden onvoldoende financiële reserves voor de toekomst. En dan moet je reëel en eerlijk voor jezelf zijn. Hoe graag we ook hadden willen doorgaan met de winkel."

Begin juli maakten Alex (48) en Nienke Hogevonder (33) bekend dat ze na ruim zeventien jaar een schoenenwinkel in Ruurlo te hebben gerund, eerst onder de naam Alex Schoenmode en sinds drie jaar onder 'de Schoenenwinkel', het besluit hadden genomen om de deuren van hun schoenenwinkel aan de Dorpsstraat te gaan sluiten. Ondanks dat Alex en Nienke samen nog altijd veel plezier in hun zaak beleefden en iedere morgen met veel enthousiasme de winkeldeuren open deden hebben ze toch het moeilijke en emotionele besluit genomen om de winkel definitief te sluiten. Een tegenvallende verkoop, door diverse oorzaken zoals de crisis, internetverkoop, maar vooral vier tegenvallende seizoenen, slechte zomers en winters waarin het bijna niet gevroren heeft, heeft de verkoop geen goed gedaan. "Ondanks dat ons klantenbestand nog ieder jaar bleef groeien, was het niet meer mogelijk om de zaak rendabel te houden", zo vertellen Alex en Nienke in een bijna lege winkel. Het deed Alex en Nieke goed dat talloze vaste klanten, nadat ze het besluit kenbaar hadden gemaakt, hun persoonlijk kwamen bedanken.
Alex: "Sommigen stonden met tranen in hun ogen in de winkel. Ook heeft het ons goed gedaan dat alelen onze vaste klanten van de opheffingsuitverkoop gebruik hebben gemaakt." Wat Alex na de afronding van de sluiting van de winkel gaat doen, is nog niet duidelijk. Nienke komt voorlopig voor een half jaar in dienst van Ans Bloemenshop in Ruurlo omdat een vaste medewerkster met verlof gaat. "Ik pak mijn oude passie weer op, want ik heb de opleiding tot bloembindster gevolgd", zo laat ze weten.
De oorsprong van de winkel gaat terug naar de begin jaren zestig van de vorige eeuw toen Alex's vader Gerrit Hogevonder als schoenmaker in Ruurlo van start ging in het pand waar nu Pandora Bloemen is gevestigd. Daarna kochten Gerrit en Jo Hogevonder het pand van postbode Rikkers aan de Dorpsstraat 21 waar tot vorige week de schoenenwinkel was gevestigd. Alex en Nienke Hogevonder willen iedereen bedanken die in de afgelopen jaren het vertrouwen in hun hebben geteld. Zaterdag 15 augustus is de winkel tussen 14.00 en 16.00 uur nog eenmaal open om reparatieschoenen af te halen.