De kapel werd in 1885 gebouwd door de Vereniging voor Evangelisatie.
De kapel werd in 1885 gebouwd door de Vereniging voor Evangelisatie.

Helmer Kappert en Diana Bannink

nieuwe eigenaren van de kapel

Ruurlo - Helmer Kappert (50) en Diana Bannink (49) uit Ruurlo zijn sinds vorige week de nieuwe eigenaren van de kapel en van de voormalige aanpalende pastoriewoning aan de Barchemseweg. Beide panden stonden al sinds 2007 als één object te koop. "We vinden beide karakteristieke panden al jaren erg leuk. Maar het was, in het begin toen het te koop werd aangeboden, voor ons te duur. Omdat de vraagprijs zakte zijn we nu wel tot een overeenstemming gekomen met het College van Kerkrentmeesters die het pand namens de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem beheerde", zo zegt Helmer Kappert.

Met de kapel heeft het stel nog geen specifieke plannen. "We staan open voor elk idee. Misschien gaan we het verhuren, per uur, dag, week of per jaar voor vergaderingen of lezingen, als stilte- of expositieruimte, misschien wil er wel een tandarts of architect in bivakkeren. En als er mensen zijn die andere ideeën hebben, zijn ze bij ons van harte welkom. De kapel staat op de gemeentelijke monumentenlijst en zal haar karakter daarom behouden en heeft iets speciaals over zich. We denken dat er een zegen op rust en dat het een mooie bestemming zal krijgen", zo verklaart Diana Bannink.

Ideeën voor invulling kapel zijn welkom

Voorzitter Rinus Dijkman van het College van Kerkrentmeester van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem is blij dat er eindelijk een koper voor de Kapel en de voormalige pastoriewoning is gevonden. "We hebben twee jaar geleden ook om tafel gezeten met een serieuze koper. In dat geval met een kleine landelijke kerkgemeenschap. Maar die haakte op het allerlaatste moment af."
De Kapel was overbodig geworden omdat het College van Kerkrentmeester vijf jaar geleden investeerde in gemeentecentrum De Sprankel die geheel vernieuwd en uitgebreid werd. De verenigingen die destijds gebruik maakten van de Kapel kregen onderdak in De Sprankel. Rinus Dijkman: "Doestelling was toen om met de opbrengst van de Kapel de investering van De Sprankel te financieren. Daar is het uiteindelijk niet van gekomen omdat de verkoop te lang op zich liet wachten."

Geschiedenis
De Kapel van de Protestantse Kerk Ruurlo werd in 1885 gebouwd door de Vereniging voor Evangelisatie en in 1907 uitgebreid met een woning voor de evangelist. De freules van Kasteel Ruurlo (Van Heeckeren) waren de drijvende krachten daarachter. De rechtzinnig hervormden hielden hier 's zondags hun diensten nadat ze zich hadden afgescheiden van de vrijzinnig hervormden van de Dorpskerk. De eerste voorganger was de heer Fijnvandraet, opgevolgd door de bekende Hilbrandt Boschma.

Hij kreeg als 'evangelist van Ruurlo' en antimilitarist landelijke bekendheid. Daar droeg aan bij zijn eigen maandblad 'Licht en liefde voor allen die daaraan behoefte hebben'. Boschma overleed in 1954 in Hilversum. De laatste voorganger van de Kapel was E. Mik. Vanaf 1974 werden er geen diensten meer gehouden. De Kapel was sindsdien tot 2007 jaar in gebruik bij zangkoren, vrouwenorganisaties, jeugdclubs en speel-o-theek De Dobbelsteen.
Van het interieur is niet veel meer overgebleven. De kerkbanken en de preekstoel zijn verdwenen. Het orgel is wel bewaard gebleven en de muurteksten zijn overgeschilderd of zitten nu achter schrootjes.