Een niet alledaags beeld: een kerkdienst in een tent.
Een niet alledaags beeld: een kerkdienst in een tent.

Thema van Oecumenische Tentdienst: 'Een mens hou je niet tegen'

Ruurlo - Mooi weer en een opperbeste stemming dat was wat zondagmorgen 9 augustus opviel op het Kerkplein. Traditiegetrouw werd de Oecumenische kerkviering van de Raad van Kerken Ruurlo in de tent gehouden. Ruim 200 mensen werden door Harry Kasteel namens de Raad van Kerken welkom geheten. Het koor 'de Medeklinkers' uit Zieuwent werd gedirigeerd door Ineke Peterse. Voorganger was Ruurloƫr Jan Vreman.

De eerste lezing, uit het oude testament, was uit het boek Exodus. De Israƫlieten zijn onder leiding van Mozes uit het land van de Farao gevlucht.

Ze worden achtervolgd door de Egyptenaren en bij de zee aangekomen,kunnen zij niet verder. Mozes roept God aan om hulp.

Ruim 200 mensen kwamen op de dienst af

De tweede lezing was uit het evangelie van Mattheus, Jezus is naar een rustige plaats aan het meer om alleen te zijn. Toch waren ook daar veel mensen die hem wilden horen spreken.

Er was te weinig voedsel voor de mensenmassa maar Jezus vroeg hen de vijf broden en twee vissen te brengen en toen dat gebeurde begon hij brood en vis te delen en er was meer dan genoeg voor iedereen.

Het kernwoord is vertrouwen, spiegel dit eens aan onze tijd. Elke dag horen we van vluchtelingen die alles achterlaten voor een betere en veiliger leven.

Maar een mens hou je niet tegen, ze nemen grote risico's om hun doel te bereiken. "God heeft onder ons zijn tent opgeslagen, hij wil dicht bij zijn mensen zijn. Bij ons maar ook bij die verdrukte en vluchtende mensen want een mens hou je niet tegen en stuur je niet weg", aldus Jan Vreman.

Tijdens de dienst werd er gecollecteerd voor de Voedselbank. Want ondanks onze relatieve welvaart is het nodig om dit project gul te blijven ondersteunen. Na afloop kreeg het koor een spontaan applaus.

Ook alle vrijwilligers deden mooi werk. Met een kop koffie of thee werd nog een hele tijd na gepraat.