Er waren weer prachtige aanspanningen te zien tijdens de Kastelenrit.
Er waren weer prachtige aanspanningen te zien tijdens de Kastelenrit. Foto: Jan Hendriksen

Mooie weer zorgt voor volop toeschouwers voor 39ste Kastelenrit in Vorden

Vorden - Er reden zondag 9 augustus weer prachtige aanspanningen mee in de Kastelenrit welke jaarlijks georganiseerd wordt door Menvereniging In de Reep'n Vorden en Omstreken. Het was de 39e editie in het 40-jarig bestaan van deze verenging en zoals we inmiddels gewend zijn weer prima georganiseerd.

Na de jurering op de weide bij Kasteel Vorden vertrokken om 10.00 uur 56 aanspanningen voor een tocht langs Kasteel Den Bramel en landgoed 't Enzerinck naar kasteel De Wildenborch. Hier werd een stop gehouden en werden de deelnemers door leden van de folkloristische dansgroep De Knupduukskes van een drankje voorzien.
Vervolgens ging de stoet richting Kasteel De Wiersse en werd daarna het grondgebied van de gemeente Bronckhorst verlaten om bij de Orangerie van Kasteel Ruurlo de middagstop te houden. Hier waren mede door het prachtige weer veel toeschouwers naar toe gekomen om de unieke aanspanningen met de bijpassende kledij van de deelnemers te bewonderen. Velen maakten gebruik van de mogelijkheid om meer te weten te komen van de rijtuigen en de kleding. Een speaker gaf uitleg.

Middagstop bij Orangerie van Kasteel Ruurlo

Om 13.15 uur vertrok de stoet weer. Nu ging het via de Vordenseweg en de Formerhoekweg langs kasteel 't Onstein en kasteel Kieftskamp naar de Waarleweg in Vorden. Hier werden de rijtuigen op nummervolgorde geplaatst als voorbereiding op het traditionele defilé door het centrum van Vorden.

Traditionele defilé
Dit defilé was ook dit jaar weer het hoogtepunt van de dag. Onder groot applaus werden de aanspanningen door de Dorpsstraat begeleid richting Hotel Bakker. Hier stond Frank Dekker, bestuurslid van in de Reep'n op een prachtige jachtwagen om uitleg te geven van alles wat voorbij kwam.

Opvallend was dat alle terrassen vol zaten en er weer een enorm aantal toeschouwers waren. Op de Kasteelweide vond vervolgens de prijsuitreiking plaats. De beker voor de CTA rubriek 1 werd gewonnen door de familie Heres uit Toornwerd, tweede in deze rubriek werd de familie Schalkers uit Bant. In de CTA rubriek twee waren de dames Boonenberg de enige deelnemers en zij wonnen dan ook de eerste prijs.
De In de Reep'n trofee werd gewonnen door de heer Plevier uit Hengelo (G) en de gemeente beker voor het schoonste geheel van de gehele dag, was voor de aanspanning van de heer Broekhuis uit Markelo met een vier span KWPN-ers en een Built-up-Break rijtuig.

Het publiek kon in de loop van de dag ook haar voorkeur kenbaar maken. Zij kozen massaal voor de aanspanning van de familie Huiskes uit Beuningen. Zij reden met een prachtige Kaasbrik getrokken door twee tinkers. De familie Huiskes kreeg dan ook de publieksprijs.

Menvereniging In de Reep'n kan terug zien op een geslaagde dag en zal volgens voorzitter Johan Heuvelink volgend jaar bij de veertigste rit nog een extra dimensie aan deze Kastelenrit voor authentieke rijtuigen toevoegen.


Meer foto's:
www.achterhoekfoto.nl