Verschillende folkloregroepen traden  op tijdens de Pompdagen.
Verschillende folkloregroepen traden op tijdens de Pompdagen. Foto: Jan Hendriksen

'Traditionele folklore

biedt schat aan mogelijkheden'

Ruurlo - De volkdansers van de Trachtenverein Unterinntaler Vogtareuth uit het Duitse Beieren waren woensdag 12 augustus samen met Dance Ensemble Paloina uit Amsterdam de smaakmakers van het podiumprogramma op het Kerkplein tijdens de Ruurlose braderie in het kader van de Reurlse Pompdagen

Het was volle bak in de tent. Trachtenverein Unterinntaler Vogtareuth, die al sinds 1920 bestaat, liet het publiek kennismaken met de traditionele kleding, de dansen en de muziek uit Oberbayern. De groep was vorige week met zeven jonge dansparen en drie muzikanten te gast in Ruurlo. Ze werden woensdagmorgen door burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland officieel op het gemeentehuis in Borculo ontvangen. Een mooie afwisseling met de Duitse dansgroep vormde Paloina. Een groep van meer dan twintig jonge frisse dansers die de Nederlandse folklore op een eigentijdse wijze ten tonele bracht. Van Zeeland tot Volendam en van Spakenburg tot de Jordaan. Ze dansten de folklore in de daarbij behorende kostuums maar ze gaven deze wel een modern tintje. Paloina liet daarmee zien dat onze nationale folklore ook voor deze generatie waarde heeft. "De veelzijdigheid van de traditionele folklore biedt een schat aan mogelijkheden wat betreft dans, muziek en kostuums. Paloina kiest voor theatraal vormgegeven choreografieën om deze dansvorm toegankelijk te maken voor een breed publiek", zo verklaarde artistiek leidster Lynda Hoekstra. Bij Paloina worden niet alleen dansvormen beoefend die tot onze eigen traditie behoren zoals ze gisteren in de twee 'Hollandse' optredens lieten zien. Ook een internationaal optreden van dansen uit ondermeer Roemenie en Rusland behoorden daarbij. Lynda Hoekstra: "Om dichtbij de oorsprong te blijven werken we met choreografen die erkend specialist zijn in de authentieke dansvorm. Paloina vindt dat deze interesse in de folklore van anderen, maar ook het uitdragen en levend houden van eigen danstradities, bijdraagt tot wederzijds begrip en respect. De beste wijze om onze visie uit te dragen is door het geven van voorstellingen met folkloristische dans en muziek. Sinds de oprichting in 1971 tracht Paloina in binnen en buitenland zoveel mogelijk optredens te verzorgen. Jaarlijks organiseert Paloina een eigen voorstelling die altijd open is voor publiek. Zo waren we begin juni in Groenlo waar we een voorstelling hebben verzorgd in De Bron."

Jongeren
Geké Florijn was jaloers op de jeugdige inbreng van zowel de Nederlandse als Duitse dansers en danseressen. "We hadden dit jaar als Achterhookse Folkloredansers bewust jonge dansgroepen ingezet om te laten zien dat folklore- en volksdansen ook door jongeren kan worden beoefend. Want daar ligt het probleem. Wij als folkloredansers kunnen wel jonge nieuwe instroom gebruiken. Maar dat geldt voor bijna iedere folklore groep in ons land."

'Reurls talent'
Naast Trachtenverein Unterinntaler Vogtareuth en Paloina, traden de alpenhoornblazers Vjenne Ruf bestaande uit de drie manschap: Gerard Companjen, Jan Schelfhorst en Theo Brul uit Twente, de jeugdige dansers van Gerlande's Dansstudio uit Ruurlo en natuurlijk de Achterhookse Folkloredansers zelf op.
Was het op de eerste braderieën van de folkloredansers vrij gebruikelijk dat er 'Reurls' talent op het podium kwam. Later werd dat steeds minder. Maar met Gerlande's Dansstudio werd deze oude traditie weer in ere hersteld. s Avonds werd op het podium ruimte gemaakt voor feestelijke muziek. De Edelweisskapelle uit Gelselaar werd afgewisseld door de groep Half Gas.