Het was vooral 's middag ontzettend druk op de braderie.
Het was vooral 's middag ontzettend druk op de braderie. Foto: Jan Hendriksen

Podium- en muziekprogramma, marktkramen en oldtimershow

Braderie leunt al jarenlang op vier pijlers

Ruurlo - De Achterhookse Folkloredansers kunnen terugzien op een bijzonder geslaagde braderie. Mede door de fantastische weersomstandigheden waren er woensdag 12 augustus duizenden mensen afgekomen op het programma dat door de Achterhookse Folkloredansers was georganiseerd.

Het programma van de braderie bestaat al vele jaren uit vier pijlers:

- Een podiumprogramma op het Kerkplein waarin veel ruimte is gemaakt om nationale- en internationale folkloregroepen op te laten treden. Daarnaast wordt er ruimte gegeven aan lokale initiatieven om zich te presenteren. Dit jaar hebben de jeugdige dansers van Gerlande's dansstudio daar invulling aan kunnen gegeven.

- Marktkramen. Ieder jaar wordt er veel moeite gedaan om een gevarieerd aanbod aan kramen neer te zetten. Er wordt zelfs als regel gehanteerd dat elk product maar door één kraam mag worden aangeboden. Dit jaar waren de folkloredansers er in geslaagd ook veel nieuwe (lokale) standhouders aan te trekken die nog niet eerder op de braderie waren geweest. Naast ruimte voor handelaren, worden ieder jaar ook ambachtslieden aangetrokken om hun oude ambachten te presenteren. Door het Ruurlose dweilorkest De Schaddenstekkers werd voor extra gezelligheid en sfeer gezorgd.

- Oldtimershow. Vanaf 2002 is er met succes een nieuw programmaonderdeel aan de braderieformule toegevoegd: de show van oude tractoren, motoren en werktuigen. Meer dan 100 deelnemers hebben hun zorgvuldig bewaarde en opgekalefaterde oldtimers aan het publiek laten zien.

- Muziekprogramma. Als afsluiting van de braderie worden er voor de avond muzikale groepen uitgenodigd om voor stemmingsmuziek te zorgen.

"Het kost jaarlijks veel voorbereiding om een dergelijk programma neer te zetten. Sterker nog: de braderiecommissie is nu al in de weer om de lijnen voor de braderie van volgend jaar uit te zetten. Groot is dan ook de voldoening als er zoveel bezoekers door de braderie worden aangetrokken en de vele positieve reacties die je hoort. Het wordt echter wel steeds moeilijker om zo'n mooi evenement te organiseren en het financieel rond te breien. Er ligt dan ook een mooie uitdaging om de braderie – in al zijn facetten - ook in de toekomst zijn glans voor de Ruurlose gemeenschap te laten behouden", zo verklaart Herman van den Berg van de Braderiecommissie van de Achterhookse Folkloredansers.