v.l.n.r.: Marijke Eggert, Jels ten Pas en Willemien Vredeveld.
v.l.n.r.: Marijke Eggert, Jels ten Pas en Willemien Vredeveld. Foto: Jan Hendriksen

"We hadden die laatste jaren geen instroom meer van nieuwe leden"

Opheffing Vrouwenvereniging Visie

Ruurlo - De laatste activiteit vond al in mei plaats: het jaarlijkse dagje uit. Maar de afwikkeling van de opheffing van Vrouwenvereniging Visie Ruurlo vond in de afgelopen week plaats. "En daarom komen we nu pas met de officiële mededeling naar buiten dat vrouwenvereniging Visie zich heeft opgeheven nu we alles afgehandeld hebben rond de opheffing", zo zegt Marijke Eggert die tot voor kort voorzitter was van de van oorsprong katholieke vrouwenvereniging.

Financieel was Visie Ruurlo nog kerngezond. Na de afsluitende activiteit schonk Visie namelijk het restbedrag van 300 euro dat nog in kas was daarom aan een goed doel: Hospice in Zutphen. Hospice Zutphen is een klein en huiselijk hospice die ruimte biedt aan vijf gasten in de laatste fase van hun leven.

Vergrijzing en te weinig actieve leden waren de hoofdredenen van de opheffing. En dat kwam niet als een verrassing. "We hadden die laatste jaren geen instroom meer van nieuwe leden. En jaarlijks verouderde het ledenbestand. Met nog maar amper 25 actieve leden was er onvoldoende draagvlak om de vereniging in de benen te houden. Samenvoeging met zusterverenigingen zoals met Vrouwen van Nu was geen alternatief voor de leden", zo verklaart Marijke Eggert die negentien jaar voorzitster was van Visie Ruurlo. In 2007 nam Visie Ruurlo haar naam aan. Voorheen droeg het de naam van Katholieke Vrouwenvereniging Ruurlo. De doelstellingen van de vereniging waren sinds de oprichting in 1957 in feite nooit veranderd. Marijke Eggert (70): "Nog altijd werden educatieve en informatie bijeenkomsten afgewisseld met ontspannende activiteiten."

Katholieke vrouwenvereniging Ruurlo werd in 1957 bij café Kormelink opgericht. Aan de wieg van de vereniging stonden Anna Geverink-Sasse en Grada Wiegerinck-Hubert. Beide Ruurlose vrouwen namen in 1956 het initiatief onder de vrouwelijke parochianen van de Sint Willibrordusparochie om tot oprichting van een katholieke vrouwenvereniging te komen. In eerste instantie ondersteunde pastoor Van Soest van de parochie de actie van de vrouwen niet. Maar toen ze met 90 handtekeningen van katholieke vrouwen op de proppen kwamen, ging de pastoor overstag. Beide vrouwen hadden als doelstelling om tot oprichting van een katholieke plattelandsvrouwenorganisatie (KPO) te komen. De hoofdafdeling van de Aartdiocesane Boeren- en Tuinders Bond (ABTB) ondersteunde de oprichting. De bond adviseerde uiteindelijk om met ondersteuning van het katholieke vrouwengilde van het bisdom Utrecht tot oprichting van een KVG-afdeling Ruurlo te komen. Via het maandelijkse parochieblaadje werden de vrouwen op de hoogte gebracht van de activiteiten. Tot aan 1969 voerden de vrouwen deze naam. In 1969 koppelde men zich wegens een conflict over de landelijke contributieafdracht los van de overkoepelende bond. De vrouwen gingen zelfstandig verder onder de naam katholieke vrouwenvereniging Ruurlo.
De vereniging telde destijds negentig leden. Ooit telde de vereniging ook een toneel- en handwerkclubje. Een kleine veertig jaar geleden vloeide de oprichting van de Ruurlose Zonnebloem-afdeling voort uit de KVV. Marijke Eggert: "We kenden al vanaf de oprichting een 'ziekenbusje' en 'doopdoos'. Zieken en kersverse moeders in de parochie werden dan met een bezoek van een bestuurslid en lid vereerd. Dit persoonlijke aspect stond ook altijd hoog in het vaandel van de vereniging. Maar helaas nu niet meer nu we Visie hebben opgeheven." Het bestuur van Visie werd door de leden tijdens de laatste activiteit verrast met een bloemetje voor alle werkzaamheden. En dat deed het bestuur uitermate goed. "We hebben het altijd met veel plezier gedaan."
En daarmee sluit Marijke Eggert het definitieve boek van Visie Ruurlo.