't Arve was een van de bedrijven die werd bezocht tijdens de fietstocht.
't Arve was een van de bedrijven die werd bezocht tijdens de fietstocht. Foto: Jan Hendriksen

Ruim negenhonderd

fietsers 'De Boer Op'

Ruurlo - Een paardenpension, een melkveebedrijf, een veevoederbedrijf en een biologisch aardappel- en groentebedrijf waren de bedrijven die dinsdag 11 augustus waren opgenomen in de Ruurlose editie van 'Fiets de Boer op'. Maar liefst 915 fietsers stapten vanaf het Kerkplein hun tweewieler op om aan de bijna dertig kilometer lange tocht deel te nemen in het kader van het programma van de Reurlse Pompdagen. "Een fantastisch aantal", zo verklaarde mede organisator Tonie Klein Brinke na afloop. De organisatie van de fietstocht was in handen van Vrouwen van Nu Ruurlo, LTO Noord afdeling Berkelland en Jong Gelre Ruurlo.

Als eerste werd Paardenpension 't Arve aan de Koedijk aangedaan. Paardenpension 't Arve bestaat sinds 1998. Voordien had de familie Ten Arve een gemengd agrarisch bedrijf aan de rand van de kern van Ruurlo aan de Groenloseweg. Vanwege de uitbreiding van bedrijventerrein Everskamp moest het bedrijf verplaatst worden. Aan de Koedijk is toen een nieuw bedrijf gebouwd speciaal voor het opfokken van jonge paarden dat sindsdien gerund werd door Jan ten Arve en zijn dochter Rianne. Sinds mei 2014 wordt het volledig gerund door Rianne en echtgenoot Klaasjan Mulder. Beide hebben naast hun bedrijf een deeltijdbaan.
Het bedrijf beschikt over zestien hectare weidegrond dat volledig is ingericht op het houden van groepen paarden. Het opfokbedrijf beschikt verder over twee veilige paddocks en een stapmolen voor de sportpaarden. "Naast het opfokken van jonge paarden hebben wij ons in de loop van de jaren meer en meer gespecialiseerd in het afveulenen van zowel onze eigen merries als de dragende merries van meerdere klanten. Hiervoor beschikken we over een aantal specialistische materialen zoals meerdere geboortemelders en een moderne bewakingscamera in de stal die per ipad of smartphone overal ter wereld gevolgd kan worden. Met onze eigen fokmerries proberen we elk jaar een aantal veulens te fokken voor de verkoop", zo verklaarde Rianne en Klaasjan aan de bezoekers.
Rianne maakt een deel van de eigen gefokte paarden zadelmak en brengt jonge paarden namens Rijvereniging Ruurlo uit op landelijk niveau in de dressuursport.

'Niet meer maar beter'
Aansluitend werd een bezoek gebracht aan het melkveebedrijf Groot Wassink van de familie Hebbink en Zielhorst aan de Varsselseweg. Het motto van het bedrijf is: 'Niet meer maar beter voor mens, dier en omgeving'.
Het melkveebedrijf is zelfvoorzienend met tachtig stuks melkkoeien en zestig stuks jongvee en er wordt aan natuurbeheer gedaan. Het bedrijf is prachtig gelegen tussen landgoed 't Zelle en 't Zand in een bosrijke, kleinschalige en landelijke omgeving.

Veevoeders
Langwerden Veevoeders aan de Hazenhutweg was het volgende bedrijf dat werd bezocht. Ruim vijftig jaar is Langwerden actief als leverancier van voerders en strooisels voor de agrarische sector, zoals veehouderijbedrijven, kinderenboerderijen en manage's. Daarnaast beschikt Langwerden over een breed assortiment honden- en kattenvoer die geleverd wordt aan kennels en particulieren. De voeders en strooisels worden door middel van een veertiendaagse bezorgroute door heel Nederland geleverd. Grotere aantallen staan op pallets en worden met een kooi-aap gelost welke op elke vrachtauto aanwezig is.

Ecologisch
Als laatste werd het ecologische aardappel- en groentebedrijf van de familie Abbink aan de Heideweversweg in Hengelo aangedaan.
Familie Abbink is in 2013 overgeschakeld van een varkensbedrijf naar een ecologische aardappel- en groentebedrijf. Men verbouwt aardappelen en groenten als schorseneren, winterpeen, rode kool, witte kool, boerenkool, pastinaak, koolrabi knolselderij, pompoenen, bieten en spruiten die men aanbiedt in hun winkel.