De Lochemseweg in Barchem is weer versierd met de 'Barchemse Beesten'.
De Lochemseweg in Barchem is weer versierd met de 'Barchemse Beesten'. Foto: Jan Hendriksen

Straatversieringen, seniorenmiddag, revue en volksspelen

Barchemers klaar voor het Barchems Feest

Barchem - De straten zijn inmiddels versierd met de verlichte straatversiering objecten. De generale repetitie voor de revue Per®Ongeluk vond afgelopen maandagavond plaats. En aan menige creatie voor de optocht wordt de laatste hand gelegd. Kortom: Barchem is klaar voor het jaarlijkse Barchems Feest.

Gisteravond (dinsdag 25 augustus) ging het Barchems Feest officieel van start met een 'muzikale opening en rondgang' zowel in Zwiep als nabij de familie Welbergen aan Schoneveldsdijk en in Barchem met medewerking van muziekvereniging Crescendo. Ouderen maakten met de trams Bello en Keihavee een rondgang langs de versierde straten. Woensdag 26 augustus werd het feestprogramma vervolgd in Dorpshuis 't Onderschoer met een seniorenmiddag/avond voor de Barchemse ouderen met aansluitend de eerste voorstelling van de revue Per®Ongeluk.

De Sleppers
Aansluitend aan de revue verzorgde De Sleppers donderdagavond de muziek in dorpshuis 't Onderschoer.

Kinderen van De Barchschole en Kinderopvang 't Onderdeurke vermaakten zich vrijdagmorgen (28 augustus) met allerlei kinderactiviteiten. 's Middags vond in 't Onderschoer om 15.30 een kinderdisco plaats.
Vrijdagavond trad vanaf 20.00 uur tijdens de feestavond in 't Onderschoer de Trainband op. Zaterdag 29 augustus vond om 8.00 uur in het centrum de traditionele reveille plaats en om 11.00 uur de optocht.

Het nieuwe Dorpsplein was zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur het domein voor de diverse volks- en kinderspelen. Om 17.00 uur vond in 't Onderschoer de prijsuitreiking van de volksspelen en de huldiging van het nieuwe Koningspaar en de jeugdprinses of –prins plaats. De kermis is vrijdag en zaterdag op en rondom het Dorpsplein geopend.

Revue
Ongeveer veertig Barchemers zijn in de afgelopen maanden onder leiding van de schrijvers Jan Leijenhorst, Anneke Koeleman en Hans Nieboer druk in de weer geweest om de zang, dans, muziek of het toneel onder de knie te krijgen voor de revue Per®Ongeluk. Ook een team van technici is bezig geweest om een decor te maken die mobiel gebruikt kan worden op het podium in de feestzaal van 't Onderschoer.

In het verleden was het steevast een traditie dat er eens in de twee jaar tijdens het Barchems Feest een revue op de planken werd gebracht. In de laatste vijf jaar echter niet meer. Maar deze week wordt deze traditie weer opgepakt met daarin natuurlijk de nodige plaatselijke actualiteit. "Het is fantastisch om met deze groep mensen te mogen werken. Het plezier straalt er vanaf en het is het heerlijk samenspel tussen jong en oud. We willen er met z'n allen er een festijn van maken. En dat gaat vast lukken", zo zeggen Jan Leijenhorst, Anneke Koeleman en Hans Nieboer.