In totaal telt de verlichtingsroute Diekhoog in 't Lech 160 'nummers'.
In totaal telt de verlichtingsroute Diekhoog in 't Lech 160 'nummers'. Foto: Jan Hendriksen

'Diekhook in 't Lech' sfeervolle 25 kilometer lange verlichtingsroute

Dijkhoek - "We laten de creativiteit en uitvoeringen aan de mensen over. En die is groots. Daarvan zijn we overtuigd. En uit ervaring weten we dat er soms zeer verrassende belichtingen en creaties te voorschijn komen. Ook zijn er diverse verenigingen uit de Dijkhoek betrokken die voor de nodige objecten en figuraties zorgen. Maar dat blijft ook voor ons ook nog een verrassing met wat voor creaties men voor de dag komt."

door Jan Hendriksen

Marloes Fleissner(24) en Kees de Jeu (77) vertellen aan de vooravond met passie over de laatste voorbereidingen voor 'Diekhook in 't Lech'. Voor de vijfde maal organiseert de Commissie Diekhook in 't Lech van Buurtvereniging Dijkhoek een 25 kilometer lange verlichtingsroute door de Borculose buurtschap Dijkhoek. "Oftewel Diekhook zoals wij onze buurt noemen. En niet alleen 'Diekhookers' doen belangeloos mee. Ook de aangrenzende buurtschappen waar de route nog net langs loopt verlenen hun spontane medewerking", aldus Marloes Fleissner van de elf leden tellende commissie. 'Diekhook in 't Lech' vindt van donderdag 24 september tot en met zondag 27 september plaats. Elke vijf jaar wordt 'Diekhook in 't Lech' georganiseerd. "In 1995 vond de eerste editie plaats in het kader van het 50-jarig bestaan van Buurtvereniging Dijkhoek. En vervolgens tijdens elke lustrumviering. Aan de formule is in al die jaren weinig of niets veranderd. We benaderen alle buurtbewoners vroegtijdig met de vraag of men wil deelnemen. En na al die jaren is de respons nog steeds groot. Bijna iedereen doet mee. En dat waarderen we zeer", zo verklaart Kees de Jeu die vanaf de eerste editie betrokken is bij de organisatie. Naast boerderijen, burgerwoningen en diverse mooie plekjes worden er ook objecten verlicht. Deze zullen verzorgd worden door verenigingen uit de Dijkhoek zoals voetbalvereniging DEO, toneelvereniging Ons Genoegen, de folkloristische dansgroep de Diekhookse Klumpkes, de Paasvuurbouwers en buurtgenoten zodat er tijdens het rijden van de route altijd wat te zien is. Ook natuurgebied De Waterstern zal sfeervol worden uitgelicht evenals Openluchttheater 't Galgenveld en Museumboerderij De Lebbenbrugge. En evenals vijf jaar geleden rijdt men aan de Wiechersweg door de rundveestal van de familie Ruesink/Harbers. Aan de Platvoetsdijk is ook een bijzonder object te zien. In de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw hadden de families Meijer en Ten veen daar een standplaats voor hun woon- en vrachtwagens. De families exploiteerden verschillende vormen van kermisattracties zoals een schiettent, een ballengooi tent en een zweefmolen. "Het was altijd indrukwekkend om te zien met welke stuurmanskunst de woonwagens middels de vrachtwagens tussen en onder de dennenbomen hier in het bosje werden geduwd. In de wintermaanden werden er allerlei onderhoudswerkzaamheden en soms complete revisies en ombouw van vrachtwagens uitgevoerd. De brede hakhoutsingels langs toen nog zandweg zijn verdwenen. Het dennenbosje is er nog steeds", zo vertelt Kees de Jeu.

Middels een uitgebreid routeboekje worden de verlichte huizen, boerderijen en objecten toegelicht. Marloes Fleissner: "En denkt u nu, nou de Dijkhoek dat is niet zo groot, dus we zijn gauw klaar. Nou dan komt men bedrogen uit! De route bevat in totaal maar liefst 160 nummers." De start is iedere avond vanaf 20.00 uur bij Buitencentrum Kerkemeijer aan de Ruurloseweg 51 in Borculo. De lampen branden tot 24.00 uur. Een routeboekje kost twee euro. Voor meer informatie: www.facebook.com/diekhookintlech.