Ook de leden van de Jonge Schutterij in Geesteren namen deel aan het kaartschieten.
Ook de leden van de Jonge Schutterij in Geesteren namen deel aan het kaartschieten. Foto: Jan Hendriksen

Traditioneel sfeervol schuttersfeest in Geesteren

Geesteren – "Wi-j bunt de jonges van de schutteri-j. Wi-j heurt der allemaol bi-j, 's Aovends bu'w versletten en smarges hagelni-j." Dit zijn de eerste woorden van het lied 'De Schutteri-je' van de bekende Achterhoekse formatie Boh Foi Toch. Met oranje vaandels liepen ze zaterdagmiddag voor muziekvereniging Amicitia uit door het dorp naar het feestterrein.

Door Jan Hendriksen

Sommige gezichten van enkele leden van de twaalf tellende Grote Schutterij zijn bijna nog witter dan de smetteloze witte uniformen. Vrijdagavond was het laat geworden voor enkele jongens van de schutterij. En dat had zo zijn naweeën, blijkbaar.
Geesteren vierde van vrijdag 18 tot zondag 20 september haar jaarlijkse traditionele Schuttersfeest. Een driedaagse festijn op een terrein aan de Blauwe Torenweg. Het was er goed toeven. Vonden tot twee jaar geleden de activiteiten grotendeels verspreid in het dorp plaats. "Sinds vorig jaar hebben we alle activiteiten geconcentreerd in een weiland en in tenten net buiten het dorp", zo laat kapitein Niek Klein Willink van de Grote Schutterij zaterdagmiddag op het gezellig ingerichte en druk bezochte feestterrein weten.
Aan de verbintenis om deel uit te maken van de schutterij zijn een aantal stringente regels verbonden. Men moet man zijn en van school af zijn en in Geesteren woonachtig zijn. De minimum leeftijd is achttien en wordt men dertig dan 'zwaait' men af en men mag niet samenwonend of getrouwd zijn.
Niek Klein Willink: "Die spelregels zijn, naar mijn weten, al meer dan honderd jaar oud." De witte bijna smetteloze witte pakken van de 'schutters' doen denken aan matrozen pakken. Kapitein Klein Willink draagt als 'leider' dan ook de grootste pet. De traditie gaat over van generatie op generatie.


Lees verder op pagina 11