Ochtendmist in Berkelland. Foto: Bas Weetink
Ochtendmist in Berkelland. Foto: Bas Weetink Foto: Bas Weetink

Oude meesters van Nu

Kunstschilder Jetty van Well

BERKELLAND - Oude meesters van nu is een kunstzinnig boekje, waarin 14 hedendaagse Achterhoekse kunstschilders zijn geportretteerd in woord en beeld. Het bijzondere aan dit boekje is de knipoog naar het verleden door de deelnemers in de stijl van Rembrandt te fotograferen. Samen met een van hun favoriete kunstwerken en een stukje levensverhaal ontstaat er aldus een mooi beeld van bevlogen kunstenaars. In de komende acht weken brengt Achterhoek Nieuws een serie portretten van hedendaagse kunstschilders die een binding hebben met de Kunststichting Berkelland Art. De variëteit in hun toegepaste techniek en gekozen onderwerpen laat duidelijk zien dat er veel passie, maar vooral ook heel veel talent aanwezig is dat absoluut meer uitgedragen mag worden. Wellicht heeft dit initiatief een gunstige invloed hierop. Vandaag is de tweede in de serie van 8:

"Een nieuw schilderij zit altijd al een tijdje in m'n hoofd, maar ik pak de kwast pas als het uit m'n tenen komt."

Jetty van Well (1949) had al van jongs af aan een sterke drang tot tekenen en schilderen, wat resulteerde in de lerarenopleiding aan de kunstacademie in Tilburg. Dit was indertijd een klassieke opleiding, wat inhield dat de waarneming centraal stond. Het goed kijken en observeren werd zo automatisch een belangrijk onderdeel van het schilderen. Verder werd er veel aandacht aan de theorie besteed. Na de opleiding begon ze met les geven op middelbare scholen.
Door omstandigheden kwam zij pas in 2005 binnen een groep modeltekenaars zelf weer aan tekenen en schilderen toe. Ze koos toen voor olieverf, een techniek die haar voorkeur heeft vanwege de prachtige, sprankelende kleuren en de lange droogtijd, waardoor de kleuren mooi in elkaar vervloeien.
Jetty schildert voornamelijk figuratief. Sfeer, compositie en kleur zijn heel belangrijk voor haar. Bijna altijd is de voorstelling hieraan ondergeschikt, of simpel de drager ervan. Vandaar ook de vele abstracte elementen in haar werk. Of het nu een stilleven is of een groep mensen, een portret of een landschap, het begint altijd met een serie schetsen. Pas wanneer de compositie goed aanvoelt, begint zij aan het eigenlijke schilderij.

Haar inspiratie haalt zij uit de wereld om zich heen, mensen, landschappen en dieren, maar vaker nog uit een klein onderdeel ervan. Een bepaalde kleurencombinatie, een klein onderdeeltje van een krantenfoto, gewoon een combinatie van donkere en lichte vlekken in een landschap, een dichtregel, een bepaald gevoel.., alles kan het begin zijn van een nieuw schilderij. Als het haar maar boeit en haar aanzet om er een eigen interpretatie aan te geven. Daarnaast geeft zij haar landschappen en portretten een bepaalde zeggingskracht mee, zoals het verhaal achter het gezicht bij het portret en de rust en ruimte bij een landschap. Dit is goed te zien in het hieronder afgebeelde olieverfwerk op doek getiteld "Mistlandschap" (ochtendmist in Berkelland).

Jetty van Well is al jaren lid van Kunstkring Bart. "Het is fijn om je verbonden te weten met andere mensen die ook bezig zijn op het creatieve vlak, samen een organisatie te vormen, exposities te houden en van gedachten te wisselen over je werk. Dat werkt heel inspirerend. We hebben een gezellige groep met mensen die op verschillende niveaus bezig zijn met hun kunst. BArt heeft geen elitair karakter en juist daarom is onze kunstkring zo laagdrempelig."

Het werk van Jetty van Well is te bezichtigen op www.jettyvanwell.exto.nl. Zij exposeert regelmatig bij verschillende exposities in binnen- en buitenland, zoals Kunstroute Lochem (rond Pasen) en in het komende voorjaar bij Galerie De Burgerij in Vorden. Haar werk is doorlopend te zien in haar eigen atelier te Barchem (afspraak kan via de website www.jettyvanwell.exto.nl).


Oude meesters van nu is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Belangstellenden kunnen het boekje met 14 oude meesters van nu bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs is € 10

Jetty van Well. Foto: Bas Weetink