V.k.n.r.L Marietje en Harrie Aagten en Wim en Lenie Vellekoop.
V.k.n.r.L Marietje en Harrie Aagten en Wim en Lenie Vellekoop. Foto: Jan Hendriksen

Ereleden van Stichting 4-5 mei

Ruurlo - Wim Vellekoop (93) en Harrie Aagten (81) zijn tot erelid van de Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo benoemd. Dat gebeurde onlangs tijdens een samenzijn van de betrokkenen van de stichting. Muziekvereniging Sophia's Lust bracht beiden een muzikale serenade bij café-restaurant- zalen De Keizerskroon. Vellekoop en Aagten zijn de eerste ereleden van de stichting met als motto 'Vrijheid geef je door'.

Door Jan Hendriksen

Wim Vellekoop is vanaf de oprichting in 1975 lid van Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo. Daarvoor was Vellekoop als voorzitter van muziekvereniging Sophia's Lust ook al nadrukkelijk betrokken bij de jaarlijkse herdenking op 4 mei. "De voormalige gemeente Ruurlo wilde van de toenmalige organisatoren van de herdenking om een stichting te vormen om de activiteiten te organiseren. Dat had puur een financiële achtergrond om voor subsidie in aanmerking te komen", zo weet Vellekoop zich te herinneren. Vellekoop ontving in 2004 de Zilveren Hazewindhond van de gemeente Ruurlo en werd in 2009 Koninklijk onderscheiden voor al zijn maatschappelijke functies die hij in Ruurlo had vervuld.

Wim Vellekoop vervulde jaren lang de functie van secretaris/penningmeester van de stichting die sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw ook het Bevrijdingsconcert in Ruurlo organiseert. Hoogtepunten in al die jaren waren voor hem onder meer het concert van de Koninklijke Luchtmacht Kapel in 2005 en de herdenkingsactiviteiten dit jaar in het kader van 70 jaar bevrijding met onder meer een tentoonstelling. "Maar ook de Bevrijdingsconcerten maken nog steeds indruk op mij. Een unieke activiteit in de regio die steevast op 1 april plaatsvindt omdat Ruurlo op 1 april 1945 bevrijd werd."Harrie Aagten maakte sinds 1989 deel uit van de stichting. Als geboren en getogen Mariënvelder werd Aagten steevast afgevaardigd naar de herdenking in Mariënvelde toen het kerkdorp nog deel uitmaakte van de gemeente Ruurlo. "Maar ook na de gemeentelijke herindeling is Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo nog steeds vertegenwoordigd tijdens de herdenking in Mariënvelde", aldus Aagten die in 2003 de Zilveren Hazewindhond van de gemeente Ruurlo ontving mede omdat hij dertig jaar deel uitmaakte van het bestuur van Oranjevereniging Ruurlo.