Cynthia de Jong, Ishtar Katalanc en Jolanda Luimes.
Cynthia de Jong, Ishtar Katalanc en Jolanda Luimes. Foto: PR

Keuzevak 'Webshop' populair op Staring College

BORCULO - Maar liefst vijftig tweedejaars VMBO leerlingen van het Staring College zijn gestart met De Schoolwebwinkel. Vanuit dit praktijkleerproject maken en beheren de leerlingen de webshop voor de school. De producten en/of diensten die op de school gekozen zijn, zullen online verkocht worden.

In 2016 moeten alle VMBO-scholen vanuit het ministerie nieuwe beroepsgerichte programma's aanbieden om een betere aansluiting te creëren tussen vmbo en mbo. Samengevat houdt de vernieuwing in dat de ruim 30 bestaande programma's in de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo worden vervangen door 10 nieuwe beroepsgerichte profielen. Deze profielen worden aangevuld met keuzevakken, waarmee een leerling zijn kennis of vaardigheden kan verbreden of verdiepen. Het Staring College gaat dit schooljaar al werken met de nieuwe profielkeuzes.

Keuzevak 'Webshop'
"De interesse voor het keuzevak 'Webshop' is groot", zegt afdelingsleider Ravenshorst van de locatie Heerenlaan van het Staring College in Borculo. "We wilden het keuzevak 'Webshop' aanbieden omdat de wereld van online winkelen enorm groeit. In dit kader hebben we bewust gekozen voor een combinatie van theorie en praktijk. De Schoolwebwinkel sluit direct aan bij de onderwijsbehoefte van deze tijd.", aldus Ravenshorst. "Het blijkt dat onze invulling nu een voorbeeld is voor andere scholen in Nederland."
Als de webshop live is, gaat de helft van de winst naar school en de andere helft naar een goed doel. Elk schooljaar mogen de leerlingen hiertoe een goed doel kiezen ten gunste van een andere jongere. Hiermee geeft het Staring College invulling aan burgerschap en integratie. De grootste 'winst' zit in het leren van de vaardigheden. Jongeren leren veel over samenwerken, communiceren, analyseren, ICT-geletterdheid en creativiteit. Maar ook over de online wereld, webwinkels, de invloed van media, het omgaan met internet, hoe geld te verdienen, producten maken dan wel in- en verkoop en diverse technieken als het beheerssysteem van een webwinkel en programmeren. Doordat leerlingen samen de webshop maken en beheren wordt hun ervaring gekoppeld aan de praktijk. Onderwijs en ondernemerschap vullen elkaar aan en de jongeren leren vaardigheden die ze in andere lessen niet leren. Ook is er extra aandacht aan beroepsoriëntatie binnen de e-commerce.


Ruurlose jongen aangehouden na aanval op Ziggo

Ruurlo- In het onderzoek naar de grote DDoS-aanvallen in augustus op internetproviders Ziggo en KPN heeft de politie dinsdag 6 oktober vijf jongeren aangehouden. Zij kwamen in de afgelopen weken als verdachten in beeld in het onderzoek door het Team High Tech Crime (THTC). Een van hen is een 15-jarige Ruurloër.

Vier van de verdachten zijn minderjarig tussen de 14 en 17 jaar en een is 21 jaar. De jongens komen Lochem, Den Helder, Schoorl, Vinkeveen en Ruurlo. In de ouderlijke woningen van de jongens zijn computers, mobiele telefoons en datadragers, zoals externe harde schijven en usb-sticks, in beslag genomen. Ziggo werd in augustus twee avonden lang getroffen door grote DDoS-aanvallen. Hierbij ontstond een storing in het netwerk van Ziggo, waarbij ongeveer 1,8 miljoen klanten van de provider zonder internet en email kwamen te zitten. In videoboodschappen op YouTube werd Ziggo gedreigd met nieuwe aanvallen. Ook KPN was het doelwit van DDos-aanvallen. Tijdens het politieonderzoek werd de DDoS-aanval anoniem op internet opgeëist. De indruk ontstond dat de jongens wilden laten zien dat zij tot grote dingen in staat zijn, zoals het platleggen van de internetprovider. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de politie wijzen er nadrukkelijk op dat DDoS-aanvallen geen spel zijn. Het gaat om ernstig strafbare feiten waar maximale gevangenisstraffen van jaren op staan. Wanneer verdachten worden opgespoord en strafrechtelijk vervolgd wacht hen behalve een rechterlijk vonnis en strafblad mogelijk ook nog de vergoeding van de aangerichte schade. De aangehouden jongens zijn vorige week dinsdag de hele dag verhoord door rechercheurs van het Team High Tech Crime. De officier van justitie bij het Landelijk Parket heeft besloten dat zij het verdere verloop en de resultaten van het onderzoek in vrijheid mogen afwachten. Het vijftal is daarop dinsdagavond in vrijheid gesteld.


Eetcafé in Ontmoetingscentrum Het Hof

BORCULO -Donderdag 22 oktober kan er weer worden gegeten en gedronken in het Eetcafé in Ontmoetingscentrum Het Hof aan de Hoflaan 5 in Borculo. Het Eetcafé is voor senioren, ouderen en alleenstaanden. Onder leiding van de koks gaan de vrijwilligers het diner op die dag voorbereiden en uit - serveren. Op deze dag worden de deelnemers om 12.00 uur verwacht in de Ontmoetingsruimte van Het Hof waar ze eerst samen een drankje kunnen drinken, waarna zij om 12.30 uur aan tafel kunnen voor het diner. Het 4-gangen diner kost € 11 per persoon, inclusief drankjes, te voldoen na afloop. Reserveren kan van af heden tot en met dinsdag 20 oktober, bewoners uit de Gemeente Berkelland hebben voorrang. Met eenvoudige dieetwensen kan rekening worden gehouden, gelieve dit bij opgaaf te vermelden. De volgende data voor het Eetcafé zijn: donderdag 19 november en 17 december. Voor reservering of meer informatie: Jos Holweg, tel. 0545 – 469999.

Webshop Staring in de maak.