Afbeelding
Foto: Bas Weetink

Oude Meesters van Nu

BERKELLAND - Oude meesters van nu is een kunstzinnig boekje, waarin 14 hedendaagse Achterhoekse kunstschilders zijn geportretteerd in woord en beeld. Het bijzondere aan dit boekje is de knipoog naar het verleden door de deelnemers in de stijl van Rembrandt te fotograferen. Samen met een van hun favoriete kunstwerken en een stukje levensverhaal ontstaat er aldus een mooi beeld van bevlogen kunstenaars. In de komende acht weken brengt Achterhoek Nieuws een serie portretten van hedendaagse kunstschilders die een binding hebben met de Kunststichting Berkelland Art. De variëteit in hun toegepaste techniek en gekozen onderwerpen laat duidelijk zien dat er veel passie, maar vooral ook heel veel talent aanwezig is dat absoluut meer uitgedragen mag worden. Wellicht heeft dit initiatief een gunstige invloed hierop. Vandaag is de derde in de serie van 8:

Aquarellist Marlies Swarttouw

"Vroeger gaf ik teken- en schilderles aan schoolkinderen. Op een dag vroeg een van de jongsten hoelang ik al schilderde. Al vanaf mijn zesde, antwoordde ik. Dan moet u wel heel oude schilderijen hebben, was de reactie."

Marlies Swarttouw (1946) was al in haar vroege jeugd geboeid door het (kleur)potlood en kon naar zeggen toen al goed binnen de lijntjes blijven. Het zou echter nog tot haar 30e duren voordat ze haar eerste kunstopleiding volgde. Het werd de Avond Academie in Antwerpen, waar ze volgens strenge Vlaamse methode een breed scala aan basistechnieken in de kunst onderwezen kreeg. Na Antwerpen verbleef ze 2 jaar in Canada, waar ze les kreeg in het maken van fresco's en aquarellen van de Italiaan Athos Samuelli. Weer terug in Nederland volgde ze specifiek lessen in aquarelleren in het Cultureel Centrum Ewijckshoeve in Lage Vuursche
Hoewel ze in haar hart nog steeds een voorliefde voor aquarelleren heeft, is Marlies meer en meer overgegaan op olieverf. Ze vindt de doeken prettiger om naar te kijken, vooral vanwege het ontbreken van het spiegelende glas in de lijst. Ze schildert bijna uitsluitend landschappen en bloemen, twee thema's, waarmee ze vriendelijkheid wil uitstralen. Onder het motto 'Het is zo aangenaam voor het oog', wil ze dat de kijker louter met plezier naar haar doeken kijkt.

Haar techniek is bijzonder. De basis van haar werk bestaat uit acryl met zand erdoor. De laag olieverf dringt vervolgens in het zand door, waardoor er reliëf in het werk ontstaat. Door de afwisseling van op- en diepliggende gedeeltes op het doek, ontstaat er beweging in het werk.
Het werk dat hieronder is afgebeeld, draagt de titel 'lente'. Het is in het voorjaar geschilderd tijdens een regenachtige periode. Opvallend zijn haar witte bomen die in veel werken terugkeren. Het is een van haar manieren om uitdrukking te geven aan de vriendelijkheid in haar werken. Haar stijl kenmerkt zich niet door scherpe lijnen en fotorealistische voorstellingen. Het neigt eerder naar een impressionistische schilderstijl, waarbij de realiteit wordt verhuld door een zachte waas.
Marlies is al sinds de oprichting betrokken bij Kunstkring Bart. Ze werd in 2002 benaderd door Ans van Zon en Rens van der Heyden die het idee hadden opgevat om een vereniging voor kunstenaars op te richten. Niet veel later is de Kunstkring Bart ontstaan die inmiddels het 10-jarig jubileum viert. Samen zijn, kennis delen en inspiratie opdoen, zijn belangrijk voor haar.

Haar werk is te zien op de websites www.marliesswarttouw.exto.nl en www.kunstkringbart.nl. Daarnaast exposeert zij in haar eigen atelier tijdens Kunstmoment Diepenheim van 15 t/m 25 oktober. Het atelier is gelegen aan de Noordijkerveldweg 10 in Neede (locatie 39) en geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.


Oude meesters van nu is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Belangstellenden kunnen het boekje met 14 oude meesters van nu bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs is € 10.

Afbeelding