Afbeelding
Foto: Richard Stegers

De Naoberbus gaat rijden

Initiatief voor mensen die slecht ter been zijn

Door Richard Stegers

BERKELLAND – Op maandag 19 oktober is het zover. Dan gaat na een lange tijd van voorbereiding de Naoberbus rijden. De bus is speciaal in het leven geroepen voor mensen die slecht ter been zijn. Het vervoersgebied bestaat uit de gemeente Berkelland behalve de voormalige gemeente Neede. Daar rijdt de Vlearmoesbus.

De Naoberbus is een initiatief van de Stichting Berkelland Oproepbus (BOB). Voorzitter Gerard Nekkers kwam op het idee. "In Neede hebben ze de Vlearmoesbus voor mensen die minder mobiel zijn. Dat is een groot succes met bijna 6.000 ritten op jaarbasis. Zoiets moet hier ook kunnen, was mijn gedachte." Het voorziet in een behoefte, zo stelt ook Bart Klootwijk, secretaris van de stichting zonder winstoogmerk. "We kunnen er veel mensen een plezier mee doen. Het is goed voor de sociale samenhang."

De Naoberbus is bedoeld voor mensen die minder mobiel zijn of een fysieke beperking hebben. Personen die niet over eigen vervoer beschikken en niet in staat zijn om gebruik te maken van het openbaar vervoer. De speciale bus is rolstoeltoegankelijk en verzorgt op afroep vervoer van deur tot deur, telt acht zitplaatsen en is voorzien van een speciale bekleding. "Er zijn mensen die zich niet zelfstandig kunnen verplaatsen en bijvoorbeeld in het buitengebied wonen. Op deze manier is het mogelijk vaker een familiebezoekje te plannen. Daarmee voorkom je dat mensen in een sociaal isolement raken. Maar ook een bezoek aan de markt, arts of fysiotherapeut is haalbaar."


Lees verder op pagina 21