De overeenkomst wordt ondertekend. Foto: Rob Weeber.
De overeenkomst wordt ondertekend. Foto: Rob Weeber. Foto: Rob Weeber

Overdracht Kluntjespot beklonken

HAARLO - Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. Na meer dan een jaar voorbereiding en onderhandeling werd de Kluntjespot in Haarlo, de achthoekige waterstaatskerk van de Hervormde kerkgemeente Haarlo en Waterhoek, officieel overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). In een feestelijke bijeenkomst werden onder toeziend oog van notaris Hulleman uit Vorden de handtekeningen gezet en het symbolisch aankoopbedrag van 1 euro overhandigd. Daarmee was de overdracht een feit en verwierf de kerkgemeente tegelijkertijd haar nieuwe status, die van huurder.

Door Rob Weeber

De voorzitter van de Kerkenraad van Haarlo en Waterhoek, Carla van Welzenis, verwees in haar openingstoespraak naar de rijke historie van de locatie en de betekenis van het gebouw voor de kerkgemeente Haarlo en Waterhoek. Het was volgens haar dan ook geen gemakkelijke beslissing geweest om het gebouw te verkopen. Aan de andere kant echter besefte men dat de verkoop aan de SOGK de enige juiste beslissing was. Door de nieuwe status als hoofdhuurder is de kerkgemeenschap verzekerd van de voortzetting van de kerkdiensten, terwijl ze zich geen zorgen meer hoeft te maken over de staat van het gebouw. Een bijzondere gebeurtenis tijdens de bijeenkomst was het bespelen van het monumentale kabinetorgel uit 1775 door organist Wim Ruessink.

Desgevraagd lichtte de voorzitter van de SOGK, mevrouw Annelies van der Kolk, de rol van de SOGK toe. "De SOGK richt zich op het behoud van monumentale gebouwen, waaronder religieus erfgoed. Nadat de onderhandelingen over een overname succesvol zijn afgerond, neemt de SOGK voor slechts 1 euro het gebouw symbolisch over. Door de status van Rijksmonument bovendien kan er 6 jaar lang een beroep op een instandhoudingssubsidie van de rijksoverheid worden gedaan. Qua gebruik van het gebouw hebben wij geen specifieke eisen. Of bijvoorbeeld kerkdiensten wel of niet voortgezet worden, is aan de huurder. Wel verlangen wij van de plaatselijke commissie voldoende inzet om het kerkje meer toegankelijk te maken voor de gehele gemeenschap en zo een deel van de exploitatiekosten terug te verdienen."

Voorzitter van de plaatselijke commissie in Haarlo is Henk Leever. Tezamen met nog drie leden houdt hij zich bezig met de toekomstige activiteiten in en rond het gebouw. Als voormalig voorzitter van de Stichting Kluntjespot is hij al sinds 1998 betrokken bij (de restauratie van) het gebouw. "We zijn blij dat de SOGK het gebouw heeft overgenomen, zodat wij ons met de plaatselijke commissie uitsluitend op de exploitatie kunnen richten. De kerk blijft voor de kerkdienst behouden, de verwachting is dat er iedere twee weken een dienst zal zijn. Daarnaast bezinnen we ons op overige activiteiten die wel echter bij de ambiance, de waardigheid van het gebouw moeten passen. Zo hebben we 14 november het event 'Klanken ontmoeten Kunst', een evenement georganiseerd door de Haarlose kunstenaar Ida Roekevisch en de Frans & Kapma Foundation. Het betreft een duo-expositie van kunstschilders Ap Dekkers (2007 overleden) en Ida Roekevisch met muzikale ondersteuning van de Klezmer band Di-Mechaje.

Ook hebben we toestemming om kerkelijke en burgerlijke huwelijken te sluiten. Verder willen we het gebouw meer openstellen voor toeristen en dagjesmensen. Onder begeleiding van een gids kan men dan een rondleiding krijgen."

Leever geeft tevens aan dat mensen zelf ook met ideeën kunnen komen om de ruimte in en rond de kerk af te huren. De enige voorwaarde, zoals al gezegd, is dat de activiteit bij de waardigheid van het gebouw moet passen. Als voorbeeld noemt hij de mogelijkheid voor afgestudeerden aan het conservatorium om hier hun feestje te geven met passende muzikale omlijsting.