De 'Boerangerie' bij De Heikamp is een van de 26 genomineerden. Foto: PR.
De 'Boerangerie' bij De Heikamp is een van de 26 genomineerden. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Heikamp in race voor Architectuur Prijs Achterhoek

Ruurlo - De spraakmakende Oranjerie van De Heikamp uit Ruurlo, ook wel Boerangerie genoemd, dingt mee voor de Architectuur Prijs Achterhoek (APA) Ieder jaar wordt de Architectuur Prijs Achterhoek georganiseerd. Alle voor de Architectuur Prijs Achterhoek ingediende projecten komen in aanmerking voor de APA- publieksprijs. Deze prijs wordt toegekend aan het project dat de meeste voorkeurstemmen krijgt van de lezers van dagblad De Gelderlander.

Door Jan Hendriksen

De stichting APA reikt twee prijzen uit: de vakjuryprijs en de publieksprijs. De vakjuryprijs wordt uitgereikt aan de architect van het door de jury gekozen winnende project. De publieksprijs wordt samen met dagblad De Gelderlander georganiseerd. Via de website van dagblad De Gelderlander (www.dg.nl/apa) en tijdens de APA tentoonstelling kan het publiek stemmen. De publieksprijs wordt uitgereikt aan de architect van het project dat de meeste stemmen heeft behaald. Welk architectonisch hoogstandje wint de publieksprijs van de Architectuur Prijs Achterhoek 2015? Iedereen die daarvoor interesse heeft daaraan een bijdrage leveren door een stem uit te brengen. Er zijn in totaal 26 inzendingen ingediend. Verantwoordelijk voor het ontwerp van de Oranjerie bij De Heikamp is de in serres gespecialiseerde architect Rolf Bröring uit Schijndel. Eigenaar Bert van Zijtveld van De Heikamp bedacht de naam van Boerangerie voor de glazen uitbouw van de naastgelegen monumentale (pannenkoeken)boerderij. Met een knipoog naar de Orangerie van Huize Ruurlo. Van Zijtveld is trots op het ontwerp en de nominatie dat mooi aansluit bij de bestaande oude gebouwen: "In Gelderland vind je niets vergelijkbaars. De unieke combinatie van oude vormen en moderne architectuur geeft De Heikamp meer cachet. Door de houten gebinten, die het glas ondersteunen, heeft het meteen sfeer in een eigentijdse setting." Omdat 'De Boerangerie' zowel geopend als gesloten kan worden gebruikt is de bestemming multifunctioneel. Het kan het ene moment als overdekt terras dienen, even later bij het restaurant worden getrokken of afzonderlijk worden verhuurd voor feesten en partijen.
In de gemeente Berkelland dingt naast De Boerangerie' bij De Heikamp ook het nieuwe kulturhus in Beltrum en een woning in Eibergen mee naar de prijs. Was het oorspronkelijke gebouw in Beltrum niet meer dan een onopvallend woonhuis. Door de uitbreiding heeft het gebouw ook een nieuwe oriëntatie gekregen. De centrale ontmoetingsruimte is het hart van het gebouw geworden. Deze opent zich aan twee zijden, te weten aan de voorzijde aan het heringerichte dorpsplein waar het uitnodigt om binnen te komen en deel te nemen aan de diverse activiteiten die er plaats vinden.