De families Van Westerhuis en Boomkamp behoorden tot de deelnemers aan de survival. Foto: Jan Hendriksen.
De families Van Westerhuis en Boomkamp behoorden tot de deelnemers aan de survival. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Record aantal van 788 deelnemers

recreatieve survival Ruurlo

Ruurlo – Een record aantal deelnemers heeft zondag 11 oktober deelgenomen aan de zestiende editie van de recreatieve survival van zwem- en waterpolovereniging Schuurman BZC. Vanaf zwembad De Meene gingen 788 deelnemers van start. Dat waren er ruim honderd meer dan vorig jaar. Een groot deel van de deelnemers bestond uit kinderen. Zo waren onder meer de jeugd survivalgroepen van Jan in 't Touw (Zelhem) en die uit Beltrum en Harreveld met in totaal ruim honderd leden vertegenwoordigd. Daarnaast nam de Montessorischool De Pas uit Doetinchem ook met bijna honderd kinderen deel.

Door Jan Hendriksen

"We zijn er al bijna", roept Vera Bruil (13) terwijl ze vanuit het bos de ligweide van zwembad De Meene nadert. Daar wacht de Ruurlose nog een aantal hindernissen en als slot mag ze met een vlot het grote bassin van het zwembad overvaren. Samen met Luuk (13) en Nick (13) Wezinkhof uit Ruurlo en Sanne Flipse (13) uit Lochem heeft ze de survival afgelegd in één uur, 53 minuten en 31 seconden zo blijkt. Dat staat althans op het certificaat dat het viertal na afloop trots tonen in de Plaza van het zwembad. Het viertal is een afspiegeling van het deelnemersveld. Tot de 'familierunners' behoren op deze zonovergoten herfstzondag Levi (8), Sem (10) en Wilfred van Westerhuis (42) en Noay (6), Jelle (8) en Alex Boomkamp (42) uit Ruurlo. Van Westerhuis was een actieve survivalrunner toen de sport nog in haar kinderschoenen stond. "En ook vormde ik met Alex een een korte periode een duo tijdens de koppelwedstrijden. Maar vandaag zijn we met onze kinderen op pad. Prachtig." Bij een van de touwhindernissen aan de Hengeloseweg vindt Noay het te eng en klimt ze niet met haar vader naar boven. "En dat is nu het mooie. Alles mag niets moet", zo benadrukt Boomkamp als hij met een grote zwaai in een van de touwnetten belandt.

Inmiddels arriveren Joep Waanders, Annebel Hollanders en Feline Heersink samen met hun moeders bij het handboogschieten. Berti Klein Elhorst en Jan Bouwmeester van boogschietvereniging De Veldhoek doen de tienjarige leerlingen van de Montessorischool De Pas uit Doetinchem uit de doeken hoe men de boog ter hand moet nemen. "Collectief doen we vandaag met honderd kinderen en bijna vijftig ouders voor het eerst mee aan deze survival. Prachtig. We komen volgend jaar terug. Alles is prima geregeld en georganiseerd. Petje af voor de organisatie", zo verklaart de moeder van Feline.

Vrijwilligers
Het ruim zes kilometer lange parcours was uitgezet in de bossen van Staatsbosbeheer rondom het zwembad. Het parcours liep vanaf het zwembad aan de Loolaan door de bossen langs de Baakse Beek naar pannenkoekboerderij De Heikamp aan de Hengeloseweg en terug naar het zwembad. Over het parcours verdeeld waren er zo'n vijfentwintig hindernissen opgebouwd waarbij optimaal gebruik werd gemaakt die de natuurlijke omgeving bood.
Naast vrijwilligers van Schuurman BZC verleenden ook onder meer Scouting Ruurlo, Klimbos Achterhoek ,Survivalgroep Jan in 't Touw en Boogschietvereniging De Veldhoek haar medewerking. Leden van Oranjevereniging Ruurlo werden als verkeersregelaars ingezet. Na afloop liet Corien Geverink van Schuurman BZC weten dat men had ingespeeld op de grote toeloop. "We hebben de jeugdleden van de survivalgroepen eerder laten starten en alle deelnemers een indicatie gegeven hoe laat men van start kon gaan. En dat werkte perfect en werd goed ontvangen. Maar met dit aantal bereiken we misschien wel het maximum."