Arjan Jansen en Hans Dijkman proefden alle 36 taarten van 'Heel Barchem bakt'. Foto Jan Hendriksen.
Arjan Jansen en Hans Dijkman proefden alle 36 taarten van 'Heel Barchem bakt'. Foto Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

'Heel Barchem bakt' publiekstrekker Najaarsfair

Barchem - Mede door het prachtige najaarsweer werd de eerste editie van de Najaarsfair op het nieuwe Dorpsplein zaterdag 10 oktober een groot succes. Het was er op het sfeervol ingericht plein aangenaam vertoeven op uitnodiging van Contact Barchem. Talloze Barchemse ondernemers, hobbyisten en verenigingen presenteerden er hun producten, hobby en activiteiten. Een van de grote publiekstrekkers was 'Heel Barchem bakt'. Maar liefst 36 taarten werden ingebracht. En die lieten de Barchemers goed smaken. Ook vonden er tijdens de fair de prijsuitreiking van de jaarlijkse tuinkeuringen en van de pompoenenwedstrijd plaats.

Door Jan Hendriksen

Als de juryleden Arjan Jansen en zijn vrouw Mathilde van Bakker Jansen uit Barchem en hun voormalige medewerker Hans Dijkman uit Bathmen nog druk in de weer zijn met de jurering van de 36 taarten doen Mina Imenkamp (88) en Hanna Nijman (83) zich te goed aan een flink punt van een van de appeltaarten. "Hanna heeft een toefje slagroom op haar taartpunt. Dan smaakt die nog beter", zo verklaart de Barchemse die graag een stukje taart van Joke Regelink (54) had willen proeven. "Maar die was al op. Jammer." De drie juryleden zijn verrast over de diversiteit, creativiteit en de smaak van de taarten. Appel moest het hoofdingrediënt zijn. De vullingen en aankledingen waren soms ook verrassend. Zo was de taart met een vleugje pudding zeer smaakvol. Een eervolle vermelding kreeg Leonie Bannink-Tragter die de taart glutenvrij had gebakken. Arjan Jansen: 'Eigenlijk niet vergelijkbaar met de andere taarten. Maar toch bijzonder. Het is namelijk erg moeilijk om een goede smaak aan glutenvrije producten te krijgen. Deze variant liet zich echter bijzonder goed smaken."

Winnares
Tot winnaar van 'Heel Barchem bakt' werd 70-jarige Wil Walthof uitgeroepen. "Een echt 'dooretertje' die fis van smaak was", zo doet Hans Dijkman uit de doeken. Walthof was in eerste instantie niet te traceren tijdens de fair. Uiteindelijk meldde de prijswinnares zich bij organisatie. Haar geheim van de lekkerste appeltaart van Barchem?
"Goede rijpe goudrenetten gebruiken, een vleugje kaneel toevoegen en goed 'doorbakken'. En dan moet je bedenken dat ik pas drie maanden in Barchem woon en mijn eerste appeltaart in de nieuwe oven van mijn keuken heb gebakken", zo verklaart de voormalige Markelose. Bij de jeugd (zes deelnemers) winnen Marijn en Arne Arendsen de wedstrijd. Tijdens de fair worden ook de prijswinnaars van de jaarlijkse tuinkeuring in Barchem door Groei en Bloei Lochem onder auspiciën van Vereniging Contact Barchem bekend gemaakt en steelt de zesjarige Binck van Rooyen uit Ruurlo de show tijdens de fair met zijn grootst gekweekte pompoen.

Zijn geheim. "Ik heb hem op de mestvaalt gekweekt." De prijs voor de creatiefst bewerkte pompoen wordt gewonnen door Annie Helmink. Alle Barchemers ontvingen afgelopen voorjaar allemaal een aantal pompoenzaadjes die ze mochten kweken.

Uitslag tuinkeuringen
Tot de winnaars van de tuinkeuringen behoorden: Grote tuinen: 1. familie Bannink, Lochemseweg 6 75.5 punten; 2. familie Bannink, Scholtenhof 6 69.5; 3. familie Ensing, Lochemseweg 14 69. Midden tuinen: 1. familie Lievestro, Eekvenne 27 67.5; 2. familie Hilhorst, Heidehoflaan 24 66.5; 3. familie Harkink, Omloop 7 65.5. Speciale tuinen: 1. familie Dinkelman, Eekvenne 83 68; 2. familie Van Beek, Eekvenne 50 63 ; 3. familie Wissink, Wiedemhof 16 62.5.