Op elke eerste donderdagavond van de maand ontmoeten de vrouwen elkaar voor het 'rummikubben'. Foto: Jan Hendriksen.
Op elke eerste donderdagavond van de maand ontmoeten de vrouwen elkaar voor het 'rummikubben'. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

'Rummikubbende' dames vertrouwd gezicht op sportpark 't Rikkelder van voetbalvereniging Ruurlo

Ruurlo - Het is al meer dan dertig jaar een vertrouwd gezicht op sportpark 't Rikkelder: 'Rummikubbende' dames in de kantine van voetbalvereniging Ruurlo. Steevast verzamelen op de eerste donderdagavond van de maanden oktober tot en met mei de vrouwen zich om half acht in de kantine die normaliter het domein zijn voor de voetballende mannen en –vrouwen van VV Ruurlo. De groep die het gezelschapsspel spelen bestaat uit ruim dertig vrouwen. "Dat waren er tot voor een aantal jaren geleden bijna een kleine vijftig. Maar de vergrijzing slaat langzaam toe. We kunnen wel wat nieuwe instroom gebruiken", zo verklaart wedstrijdleidster Bernadette Klomp.

Door Jan Hendriksen

Terwijl de selectiespelers van de hoofdmacht van de geelzwarten onder leiding van trainer Robert Grauwde op het kunstgras van het hoofdveld een sprintje aantrekken nemen de vrouwen plaats achter de tafels langs het raam in de kantine. Dat is namelijk steevast de locatie waar men aan de slag gaat. Werden de maandelijkse kaartavonden op de eerste vrijdagavond van de maand direct na de opening van de kantine op sportpark 't Rikkelder in 1975 geïntroduceerd. De rummikub zag een aantal jaren later zijn levenslicht op de eerste donderdagavond van de maand. Groepsgewijs met z'n vieren wordt er gespeeld. Na drie ronden gespeeld te hebben komt iedereen aan een andere tafel te zitten waarna er weer drie rondes worden gespeeld. Rummikub was oorspronkelijk een kaartspel dat werd gespeeld met twee stel kaarten. Er is daardoor vrij veel ruimte op tafel nodig. Daarom wordt het tegenwoordig gespeeld met steentjes, omdat die veel kleiner zijn. Als zodanig wordt het verkocht als een geheel ander spel, dat geen gewoon kaartspel is. Het spel heeft 106 steentjes: twee sets van de getallen een tot en met dertien in de kleuren rood/geel/blauw/zwart en twee jokers (2 x 13 x 4 + 2). Nieuwe instroom van vrouwen voor het gezelschapsspel is mondjesmaat. "We kunnen wel enkele nieuwe speelsters gebruiken.

Het seizoen 2015-2016 is donderdag 1 oktober van start gegaan. De eerste volgende speelavond is op 5 november. Men kan zich nog aanmelden. Iedereen is van harte welkom. "Men hoeft niet aan de voetbalvereniging verbonden te zijn", zo verklaart Bernadette Klomp.

Maandelijks verschijnt er een tussenstand op de website van de voetbalvereniging (www.vvruurlo.nl). Na acht speelavonden ontvangen alle dames een prijs. Deelname kost 12.50 euro. "Hiermee kunnen we voor leuke prijzen zorgen en twee keer per seizoen wordt er voor een hapje gezorgd", zo besluit Bernadette Klomp haar verhaal. Voor meer informatie en opgave: Esmeralda Lusink, tel 0573 453799 of Bernadette Klomp, tel 0545 291320.