Afbeelding
Foto: PR

Benefietconcert voor opleiden jonge moeders

RUURLO - Het Kenya Fonds verzorgt op zaterdag 24 oktober een benefietconcert in de Keizerskroon in Ruurlo. Aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur Toegang € 10, inclusief koffie en gebak voorafgaand aan het concert.

Aan dit concert werken diverse artiesten mee. Bezoekers kunnen genieten van optreden van Amazing, Het meidenkoor @seven, Ellis Sportel en gelegenheidsduo Sonja Pleumeekers en Natasja Ruysink.Tijdens het concert is er een veiling van items en waardebonnen die beschikbaar zijn gesteld zijn door de diverse Ruurlose ondernemers.

Het Kenya Fonds werft fondsen voor de jonge moeders van het Jamaa home in Nairobi. Deze, veel al, jonge moeders zijn ongewenst zwanger geworden door verkrachting of incest. De meeste meisjes zijn nog schoolgaand maar kunnen niet terug naar school, ze worden vaak verstoten door hun familie. Deze meisjes komen vaak terecht in de prostitutie of leiden een bedelend, zwervend bestaan.

Het Kenya Fonds zorgt voor de opleiding van deze meisjes. Tot op heden zijn er 431 meisjes opgeleid tot kapster, naaister, schooljuf, boekhouder etc. Zo kunnen de meisjes een menswaardig bestaan opbouwen voor zichzelf en hun baby en zorgen voor een eigen inkomen. Ze worden dus zelfvoorzienend en zijn niet levenslang afhankelijk van derden.

Het rendement van dit kleinschalige project is hoog. Bijna alle meisjes sluiten hun opleiding met goed gevolg af en velen van hen hebben werk. Bovendien komt iedere euro terecht bij de mensen die het nodig hebben en is iedere gift aftrekbaar van de belasting.

Kaarten voor het concert zijn te reserveren via fredruysink@concepts.nl of 06-30046005 of aan de zaal mits niet uitverkocht.


www.kenyafonds.nl


Expositie over Berkel bij Waterschap Rijn en IJssel

REGIO - Op initiatief van de Vereniging Vrienden van de derde Berkelcompagnie is samen met Waterschap Rijn en IJssel en een aantal betrokken organisaties een expositie over de Berkel samengesteld. Deze expositie onder andere te zien geweest in het Watermuseum in Arnhem. De opening ging gepaard met muziek, beeld en geluid. Na de periode in het Watermuseum is de Berkelexpositie 'On Tour' gegaan kris kras langs de Berkel. Intussen zijn alle Berkelplaatsen bezocht en rest nog één belangrijke locatie, namelijk het gebouw van Waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem. Opnieuw buiten het Berkelgebied, maar eigenlijk er midden in, want het waterschap behartigt de belangen van de Berkel met verve. In de hal van Waterschap Rijn en IJssel is de expositie te bezichtigen tot en met 11 december. De expositie is te zien, te lezen en te beleven in de hal van het gebouw van Waterschap Rijn en IJssel aan de Liemersweg 2 in Doetinchem (met de ingang om de hoek aan de Energieweg, bereikbaar via de rotonde), tijdens de kantooruren van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. De officiële opening vond plaats op maandag 19 oktober om 10.00 uur door Heemraad Antoinet van Helvoirt van WRIJ en voorzitter Marja Schulenberg-v.d. der Werf van de Ver. Vrienden van de 3e Berkelcompagnie.De Berkel ontspringt in Billerbeck in de Duitse Baumbergen. Ze ontstaat spontaan uit de grond en begint als smal stroompje dat zich kronkelt richting Coesfeld. Intussen komt er steeds meer water bij en via Gescher, Stadtlohn en Vreden komt de Berkel uiteindelijk als mooie rivier in een natuurlijke omgeving bij Rekken de Nederlandse grens over. Daar vervolgt ze haar weg via Eibergen, Haarlo, Borculo, Lochem, Almen en Warnsveld naar Zutphen. Oorspronkelijk had de Berkel een lengte van 170 kilometer. Later is de Berkel ingekort en zijn stuwen gerealiseerd. De lengte is nu circa 110 kilometer. Ook is er een verval van ruim 100 meter, voor het grootste gedeelte aan de Duitse kant in de Berkel. In het verleden werd veel handel gedreven via de Berkel. Stroomafwaarts waren belangrijke producten kalk, zilverzand, hout en aardewerk. Stroomopwaarts werden steen, turf, dakpannen, jenever en koloniale waren vervoerd.

Tegenwoordig wordt de Berkel met name gebruikt voor het toerisme. Veel mensen hebben al een tochtje gemaakt met een Berkelzomp, Fluisterboot of mini-zomp.


www.wrij.nl en www.berkelcompagnie.com