Beeldend kunstenares Heleen Posthumus. Foto: Bas Weetink
Beeldend kunstenares Heleen Posthumus. Foto: Bas Weetink Foto: Bas Weetink

Oude Meesters van Nu

BERKELLAND - Oude meesters van nu is een kunstzinnig boekje, waarin 14 hedendaagse Achterhoekse kunstschilders zijn geportretteerd in woord en beeld. Het bijzondere aan dit boekje is de knipoog naar het verleden door de deelnemers in de stijl van Rembrandt te fotograferen. Samen met een van hun favoriete kunstwerken en een stukje levensverhaal ontstaat er aldus een mooi beeld van bevlogen kunstenaars. In de komende acht weken brengt Achterhoek Nieuws een serie portretten van hedendaagse kunstschilders die een binding hebben met de Kunststichting Berkelland Art. De variëteit in hun toegepaste techniek en gekozen onderwerpen laat duidelijk zien dat er veel passie, maar vooral ook heel veel talent aanwezig is dat absoluut meer uitgedragen mag worden. Wellicht heeft dit initiatief een gunstige invloed hierop. Vandaag is de vierde in de serie van 8:

Heleen Posthumus

"Kunst is een gedicht zonder woorden. Kunst moet veroverd worden, je moet in een schilderij telkens nieuwe dingen, elementen, kleuren en effecten kunnen ontdekken, verrast worden. Het is geen natuurgetrouwe kopie, maar een zoektocht naar vorm en inhoud met elementen uit de natuur, landschappelijke en florale."
Heleen Posthumus (1943) werd geboren in het zuiden van Nederland, waar het landschap bepaald werd door steenkolenwinning, glooiende heuvels en holle wegen. Ze tekende graag poppetjes en vulde werkboeken op de middelbare school met tekeningen. Bij tekenleraar Herman Filott ging ze op tekenles en leerde technieken als perspectief tekenen, stillevens, werken met Oost-Indische inkt, houtskool, pastel en verf. Soms werd er buiten gewerkt bij kasteel Hoensbroek, waar schrijver Bertus Aafjes destijds met zijn gezin woonde. Met zijn dochter Iris had ze een tijd contact. Bertus Aafjes was bevriend met kunstschilder Lei Molin en met de schilder Charles Eyck.
Haar ouders raadden een studie aan de kunstacademie af en zo ging ze in Utrecht Duitse taal en letterkunde studeren. Maar de liefde voor de kunst bleef. Ze ontwierp ondermeer decorstukken voor een studie- en studentenvereniging en behing wanden van Tivoli aan het Lepelenburg voor een jubileumfeest van de firma Erdal met schilderingen. Met haar man verhuisde ze naar Dordrecht en volgde vooral in de eerste jaren schilderlessen, maakte wandkleden, ging pottenbakken. Maar gezin en werk namen steeds meer tijd in beslag. Pas na de verhuizing in 2002 naar de Achterhoek kwam er weer ruimte voor verdere ontwikkeling. Ze maakte kennis met de monoprinttechniek bij Béa Verheul, nam schilderlessen bij Sabine Jahnke, volgde workshops bij Michael Bause en Renate Meinardus in Arnsberg. Ze gaat al een aantal jaren voor nieuwe technieken en creatieve impulsen naar de Pfalz en de Freie Kunstakademie in Augsburg.
Haar werk kenmerkt zich door gelaagdheid, structuren en experimenteel materiaalgebruik. 'Mixed media' is het verzamelwoord voor het toepassen van onder andere collage, roesteffecten en was. Soms zijn er landschappelijke of plantaardige motieven herkenbaar. Meestal werkt ze abstract, wat de beschouwer aanzet tot eigen interpretatie en ruimte laat voor fantasie en wisselend perspectief.
Haar lidmaatschap van de Kunstkring Bart is een bewuste keuze geweest. "Ik wilde andere kunstenaars met verschillende disciplines in deze regio leren kennen om zo vanuit de diverse invalshoeken elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Je doet er nieuwe ideeën op en kunt wellicht diverse technieken combineren. Het verruimt de mogelijkheden om je werk te presenteren, je hebt als groep meer expositiemogelijkheden. Bij de bijeenkomsten werk je samen aan een thema, wat bij de nabespreking en -beschouwing tot verrassende uitkomsten kan leiden."
Haar werk is te zien op http://art.posthumus.de en in het voorjaar in Kulturort Alte Molkerei, Werther Straße 16 in Bocholt.


Oude meesters van nu is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Het boekje is te bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs is € 10

Werk van Heleen Posthumus. Foto: Bas Weetink