De vertegenwoordigers die de donaties in ontvangst namen: v.l.n.r.: Peter Nieuwenhuis, stichting Vrienden Carillon Borculo. Robin Messink, Drumband Het Klein Begin. Bert de Groot, Muziekcentrum Borculo en Muziekvereniging Volharding, Désirée Havikhorst en Mels van Rijsewijk, Speeltuinvereniging De Koppel. foto: Niels Markerink
De vertegenwoordigers die de donaties in ontvangst namen: v.l.n.r.: Peter Nieuwenhuis, stichting Vrienden Carillon Borculo. Robin Messink, Drumband Het Klein Begin. Bert de Groot, Muziekcentrum Borculo en Muziekvereniging Volharding, Désirée Havikhorst en Mels van Rijsewijk, Speeltuinvereniging De Koppel. foto: Niels Markerink

Drieduizend euro voor verenigingen en stichtingen

Borculo - In een volle zaal bij café-restaurant Peters heeft het bestuur van de Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen uit Borculo Speeltuinvereniging De Koppel blij verrast met een cheque van duizend euro. Dit bedrag is voor de vernieuwing en herinrichting van de speeltuin. De Stichting Vrienden Carillon Borculo ontving een cheque van vijfhonderd euro van de stichting. Een bijdrage voor het in ere stellen van het carillon in de Joriskerk. De cheques werden donderdagavond 15 oktober uitgereikt tijdens de prijsuitreiking van het jaarlijkse Septemberfeest.

Door Jan Hendriksen

Gelijk aan voorgaande jaren waren er ook donaties voor Muziekvereniging Volharding (duizend euro), Stichting Muziekcentrum Borculo (250 euro) en Drumband Het Klein Begin (250 euro). Muziekvereniging Volharding en Drumband Het Klein Begin kregen de donatie voor hun extra inzet/medewerking aan het Septemberfeest. Stichting Muziekcentrum Borculo voor het beschikbaar stellen van haar accommodatie tijdens het Septemberfeest. De prijsuitreiking werd geopend door voorzitter Wicher Soek van de Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen in Borculo. Hij memoreerde aan het 'te natte en koude Septemberfeest' van dit jaar.

Verder werden de bestuursleden Hannie Siebers en Willie Elschot in het zonnetje gezet. Hannie Siebers voor haar 25-jarig bestuursjubileum en Willie Elschot voor zijn 12,5-jarig bestuursjubileum. De deelnemers aan de lichtroute (straat- object- en tuinversiering) en allegorische optocht namen donderdagavond het resterende geldbedrag (het grootste gedeelte wordt per bank betaald) met juryrapport in ontvangst. De winnaars werden op die avond nog eens extra in het zonnetje gezet.

Winnaars
Tot de hoofdprijswinnaars van de Septemberfeesten 2015 behoorden: Allegorische optocht: Loopgroepen: Kinderen Hasselo, Oonk en Knip met 'Schippers van de Kameleon'; Kleine wagens: Stichting OERdorp Geesteren met 'Ontdek het OERdorp', tevens winnaar van de publieksprijs; Grote wagens: de Oonze, met 'Taalverwarring', tevens beste Borculose deelnemer. Lichtroute: Grote straten: Burgemeester van Weliestraat met 'Sunny Circles'; Kleine straten: Banninkskamp II met 'Het spookt op de BANGinkskamp!'; Objecten: Beukenlaan/Hambroek met 'Goede Noabers'. De Hoogenweerd met 'Wash Plaza' werd winnaar van de publieksprijs straten en objecten; Tuinen: T. Baakman, Grolse Steeg.

Tussen de prijsuitreikingen door verzorgde Marieke Dollekamp twee prachtige optredens. Marcel Fisser begeleidde haar op gitaar.

Bekendheid
Elk jaar doneert Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen te Borculo, tussen de duizend en drieduizend euro aan Borculose verenigingen/stichtingen. De stichting organiseert jaarlijks de festiviteiten rondom Koningsdag en het Septemberfeest, maar ook de 4/5 mei Herdenking. "Elk jaar in onze eerste bestuursvergadering na het Septemberfeest beslissen wij wie er dat jaar voor een donatie in aanmerking komen. Deze bedragen werden dan overgemaakt aan de betreffende instanties zonder dat er door ons echt bekendheid aan werd gegeven. Om reden dat deze donaties bij de meeste inwoners van Borculo onbekend zijn hebben wij in ons bestuur besloten om dit jaar tijdens de prijsuitreiking van het Septemberfeest de vertegenwoordigers van de betreffende vereniging/stichting die dit jaar een donatie van ons ontvangen, uit te nodigen en vervolgens deze donaties tijdens die avond bekend te maken", zo verklaarde penningmeester Marjan te Molder na afloop van de uitreiking van de cheques.

Teruggeven
Het prijzengeld komt voort uit de opbrengst van de eigen feesttent van het Septemberfeest van de stichting die geheel met vrijwilligers wordt gedraaid. Marjan te Molder: "Alles wat wij overhouden uit de exploitatie van onze feesttent wordt weer teruggegeven aan de Borculose gemeenschap als prijzengeld aan de deelnemers van de straat- object- en tuinversiering en aan de deelnemers van de allegorische optocht en zoals eerder vermeld de donaties."
De laatste jaren heeft de stichting ook donaties verricht aan onder andere de Zonnebloem Borculo, PAX Kinderhulp, stichting de Berkelzomp, slagwerkgroep Volharding ten bate van de aanschaf van instrumentarium en het Andriessenhuis voor de aanschaf van whiteboards. "De donaties die wij doen hebben in de meeste gevallen wel een link met het Septemberfeest, Koningsdag of de nationale 4/5 mei Herdenking", aldus Te Molder.